FD: Verzekeraars zetten ‘risicovolle’ beroepen massaal buiten de deur

 

Taxichauffeurs. Veehouders. Dakdekkers. Verloskundigen. Steeds meer beroepsgroepen kunnen nauwelijks nog een schade- of aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Sinds verzekeraars hogere buffers moeten aanhouden, gedwongen door strengere kapitaaleisen, zetten zij beroepsgroepen met een hoge schadelast massaal buiten de deur. Ook aanbieders van bandenopslag, autoverhuurbedrijven en recyclebedrijven zijn de dupe.

Adviseurs, verzekeringsmakelaars en volmachtbedrijven — de sectoren die samen met verzekeraars de branche uitmaken — slaan alarm. ‘Dit is heel slecht voor de BV Nederland’, zegt Ron Gardenier van de NVGA, de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven. ‘Het wordt nu zo nijpend, dat het tijd is om de noodklok te luiden’, zegt ook Enno Wiertsema, directeur bij Adfiz, de branchevereniging voor onafhankelijk financieel adviseurs.

De brancheverenigingen wijzen Solvency II aan als belangrijkste oorzaak van de groeiende praktische onverzekerbaarheid. Deze Europese richtlijn, van kracht sinds 2016, legt verzekeraars strengere kapitaaleisen op, en dwingt hen hogere buffers aan te houden. ‘Dus gooien ze alles eruit wat niet winstgevend is, vooral het afgelopen jaar’, zegt Wiertsema. ‘Iedereen kiest de makkelijke weg.’ Tweede Kamerlid Roald van der Linde (VVD) heeft de minister van Financiën vragen over de kwestie gesteld. ‘Ik vrees voor de continuïteit van diensten die voor iedereen belangrijk zijn. Als dit de invloed van Solvency II is, moeten we daar op tijd bij zijn.’Het Verbond van Verzekeraars erkent dat sommige beroepsgroepen lastig verzekerbaar zijn, en dat er in een gezonde markt concurrentie is, ook voor de consument. ‘Daarom zijn we in ieder geval met de recyclebedrijven en de agrarische sector in gesprek.’

Lees hier het volledige FD-artikel: https://fd.nl/economie-politiek/1263878/verzekeraars-zetten-risicovolle-beroepen-massaal-buiten-de-deur?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20180731&s_cid=671.

Bron FD