FD: private equity-partijen tonen interesse in VIVAT

Ten minste vijf private-equitypartijen zijn van plan een bod uit te brengen op de Nederlandse verzekeraar Vivat, bekend van de merken Zwitserleven en Reaal, meldt het FD. Dat zeggen bronnen uit de hoek van private equity en banken. Het Chinese conglomeraat Anbang wil van Vivat (2500 werknemers) af. De Chinezen hopen er naar verluidt €2 miljard voor te krijgen.

De belangstelling van investeringsmaatschappijen voor de verzekeringssector is opvallend, want private equity wil doorgaans in de luwte kunnen ingrijpen bij bedrijven om zo de winstgevendheid te vergroten. Bij verzekeraars kijkt deNederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder continu mee over de schouder.





De investeerders zijn vooralgeïnteresseerd in de langzaam slinkende portefeuilles van levensverzekeringen van Vivat. Daar worden geen nieuwe polissen meer van verkocht. Deze ‘dode boeken’ denken ze slimmer en goedkoper te kunnen uitwinnen dan de verzekeraars door verkoopafdelingen te sluiten, portefeuilles van verschillende verzekeraars op één IT-platform samen te voegen en het vermogensbeheer van de polisgelden aan te pakken.

Geïnteresseerde private-equitypartijen: Athora (van Apollo), Blackstone, Cinven, CVC en TSSP (van TPG). Geïnteresseerde strategisch partijen zij onder meer Aegon, ASR en Allianz.

Bron FD