FCA: schadevergoedingen in proefproces bedrijfsonderbrekingclaims naderen na een jaar bedrag van 1,3 miljard pond

Uit nieuwe gegevens van de Financial Conduct Authority (FCA) blijkt dat het totaal aan gemelde schadevergoedingen voor polissen in verband met het  COVID-19 business interruption (BI)-proefproces in het VK nu het bedrag van 1,3 miljard pond nadert, 12 maanden na de definitieve uitspraak van het Hooggerechtshof in de zaak.

Uit de gegevens blijkt dat op 7 januari de totale waarde van de uitgekeerde schadevergoedingen voor de 29.027 schadegevallen waarvoor definitieve schikkingen zijn overeengekomen en betaald, £967.987.042 bedraagt. En voor tussentijdse/initiële betalingen voor de 3.358 niet-afgewikkelde vorderingen waarvoor betalingen zijn gedaan, bedraagt de totale waarde nu £329.415.795.

Dit betekent dat de totale schadebetalingen nu 1,297 miljard pond bedragen, wat neerkomt op een stijging met 5,9% ten opzichte van de 1,225 miljard pond die was betaald toen de FCA vorige maand haar gegevens voor december bekendmaakte.

Volgens de Brtise toezichthouder FCA is nu een jaar verstreken sinds de officiële procedure voor de uitkering van schadevergoedingen van kracht is en hebben  32.385, of 75,6%, van de 42 842 polishouders van BI-verzekeringen  waarvan de schadevergoedingen zijn geaccepteerd, nu ten minste een tussentijdse betaling ontvangen.

In januari 2021 heeft het Britse Hooggerechtshof besloten het vonnis in het BI-verzekeringsproefproces van de FCA te bevestigen, die de financiële toezichthouder in mei 2020 had aangespannen om juridische duidelijkheid te krijgen over de vraag of verzekeraars verplicht waren BI-claims in verband met de COVID-19-pandemie uit te betalen.

Nadat het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk in september 2020 zijn langverwachte uitspraak had gedaan, waarbij de polishouders op de meeste belangrijke punten in het gelijk werden gesteld, gaf het Hooggerechtshof van het Verenigd Koninkrijk de FCA en een groep verzekerings- en herverzekeringsmaatschappijen toestemming om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Ten tijde van de uitspraak van het Hooggerechtshof speculeerden analisten dat zo’n 370 000 kleine ondernemingen door de uitkomst van de zaak getroffen zouden kunnen worden, met een potentieel schadepotentieel van 3,7 miljard tot 7,4 miljard pond.

Onlangs heeft de federale rechtbank in Australië besloten de andere kant op te beslissen over kwesties in verband met bedrijfsschade, door de verzekeraars gelijk te geven in acht van de negen zaken die in het kader van de nationale proefprocedure aanhangig waren gemaakt