Employee Experience Survey WTW: Verbeteren van de werknemerservaring topprioriteit voor meeste werkgevers in West-Europa; Veel werkgevers nog niet voorbereid om met de uitdagingen van de nieuwe realiteit om te gaan


Nu bedrijven overstappen op een nieuwe manier van werken, is het aantal organisaties in West-Europa dat van het verbeteren van de werknemerservaring hun topprioriteit maakt, sterk gestegen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Willis Towers Watson, een wereldwijd adviesbureau. Maar hoewel werkgevers erkennen dat de aanpassing aan de nieuwe realiteit tijd zal kosten en een hybride werkmodel vereist, zijn veel werkgevers nog niet klaar om de uitdagingen aan te gaan.

Uit de 2021 Employee Experience Survey blijkt dat bijna alle ondervraagde werkgevers in West-Europa (91%) zeggen dat het verbeteren van de werknemerservaring de komende drie jaar een belangrijke prioriteit zal zijn voor hun organisatie, terwijl vóór de pandemie slechts 40% zei dat dit belangrijk was voor hun organisatie. En met goede reden. De meeste West-Europese respondenten geloven dat een positieve werknemerservaring een belangrijke factor is voor het welzijn van werknemers (81%), betrokkenheid (74%), productiviteit (68%), en het aantrekken en behouden van talent (67%).

Volgens de respondenten zal het tijd zal kosten om zich volledig aan te passen aan een wereld na de pandemie. Slechts 9% zegt dat de pandemie voldoende is afgenomen om tijdelijke pandemie gerelateerde beleidsmaatregelen en programma’s te beëindigen. De rest gaf aan dat ze daar in de tweede helft van dit jaar (42%) of in 2022 of daarna (49%) klaar voor zullen zijn. Hoewel werkgevers verwachten dat het percentage werknemers dat voornamelijk op afstand werkt, zal dalen van 51% nu tot 21% over drie jaar, verwachten ze dat een op de drie werknemers (34%) over drie jaar zal werken in een combinatie van op locatie en op afstand, een verdubbeling ten opzichte van het huidige aantal (17%).

Of het nu komt door maatregelen van de werkgever, zoals loonsverlagingen en ontslagen, of door virtueel werk en persoonlijke problemen van sommige werknemers, de pandemie heeft bij veel organisaties tekortkomingen in de werknemerservaring aan het licht gebracht,” aldus Joris Wonders, Head of Talent & Rewards West-Europa bij Willis Towers Watson. Hij voegt eraan toe: “Het verbeteren van de werknemerservaring is daarom een noodzaak geworden voor werkgevers, en dit zal tijd kosten en uitdagingen met zich meebrengen waar velen op dit moment niet op voorbereid zijn.”

Bijna negen op de tien werkgevers (87%) erkennen dat de nieuwe arbeidsmarktsituatie voor veel functies een hybride model zal vereisen, maar veel werkgevers zijn nog niet klaar om die ambitie waar te maken. Slechts vier op de tien (42%) van de respondenten in de regio zijn van plan om loopbanen aan te passen als reactie op veranderingen in de manier waarop werk wordt verricht. Een vergelijkbaar percentage (39%) past Total Rewards aan om te kunnen inspelen op een veranderd personeelsbestand. Meer dan de helft van de werkgevers in de regio (57%) is flexibel wat betreft waar of wanneer het werk wordt gedaan.

Het gebruik van digitalisering om de werknemerservaring in de komende drie jaar fundamenteel te veranderen, wordt door een groot deel (75%) van de ondervraagde bedrijven in West-Europa genoemd als een belangrijk aandachtspunt. Bedrijven willen de werknemerservaring verbeteren door hun aanbod te verbeteren of onderdelen van hun programma’s aan te passen aan de behoeften op de volgende gebieden: leren en ontwikkeling (63%); opleiding van managers (61%); inclusie en diversiteit (61%); en flexibele werkregelingen (59%).

Antoinette Lefevre-Stevens, Director Employee Experience West-Europa bij Willis Towers Watson, zegt: “Nu organisaties vooruitkijken naar een tijdperk na de pandemie, is het van cruciaal belang dat zij in staat zijn de werknemerservaring te verbeteren. Om te slagen, moeten ze beginnen met een gedurfde employee experience-strategie die hun bedrijfsstrategie ondersteunt en gebaseerd is op een consistent model. Daarna kunnen ze overgaan tot de uitvoering – door programma’s en beleid aan te passen aan flexibel werk, werknemers eerlijk te betalen, de verstrekking van secundaire arbeidsvoorwaarden en welzijnsprogramma’s te verbeteren, werknemers te ondersteunen in een flexibele werkomgeving en Total Rewards-programma’s af te stemmen op de behoeften van een divers personeelsbestand.”