DNB wil onderzoek naar aanpak overbiedingen

De Nederlandsche Bank (DNB) wil onderzoeken of het overbieden op de woningmarkt aan banden kan worden gelegd. Dat zegt de financiële toezichthouder in reactie op de analyse van de woningmarktcijfers van de NVM door RTL Nieuws. Uit die analyse blijkt dat overbieden op de woningmarkt steeds extremere vormen aanneemt.

Inmiddels worden acht van de tien koopwoningen boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast lopen de bedragen ook steeds verder op. Gemiddeld wordt in 30% van de gevallen overboden met een halve ton. Een jaar eerder was dit nog het geval bij 5% van de verkochte woningen. Volgens Olaf Sleijpen, directielid van DNB, laten de overbiedingen zien hoe groot het probleem op de woningmarkt is. “Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het niet zo verder kan gaan.”

Hij wil onderzoeken wat voor ingrepen gedaan kunnen worden als het gaat om het fenomeen van overbieden. “Ik denk dat het goed is om daar in deze markt eens goed naar te kijken.” In zo’n onderzoek zouden verschillende opties kunnen worden bekeken, zegt Sleijpen. “De transparantie over biedingen kan misschien beter en je zou misschien zelfs een grens kunnen stellen aan overbiedingen ten opzichte van de vraagprijs.”

Het kabinet moet minder ‘olie op het vuur gooien en het vlammetje onder de woningmarkt uitzetten’, zegt Sleijpen. Want zaken als hypotheekrenteaftrek en het fiscaal gunstig schenken aan kinderen (jubelton) zijn drijvende krachten in de stijging van de huizenprijzen. Ook wil DNB dat er nagedacht wordt over het belasten van het vermogen dat woningbezitters in hun huis hebben zitten. “Daarmee maak je het verschil tussen huren en kopen minder groot,” zegt Sleijpen.

Overbieden bij vier van de vijf transacties

Gemiddeld wordt op 81% van alle verkochte woningen overboden. Een jaar eerder ging het nog om 59% van de huizen. De hoogte van het overbieden varieert. Het gebeurt in de ene regio meer dan in de andere. Ook de prijsklasse speelt een rol. Duidelijk is wel dat een halve ton overbieden steeds normaler wordt.

 Bij woningen met een verkoopprijs tussen de 300.000 en 400.000 euro wordt in 21% van de gevallen meer dan 50.000 euro overboden. Wil je een bod doen op een woning met een vraagprijs tussen de 400.000 en 500.000 euro? Dan moet je inmiddels bij 38% van de woningen meer dan een halve ton overbieden. Een jaar eerder was dit nog 8%.

 Bron RTL nieuws