DNB vervangt normenkader volmachten door good practice beheersing volmachten schadeverzekeraars

De DNB heeft deze week een Good Practice Beheersing volmachten schadeverzekeraars gepubliceerd op haar website. De Good Practice, die het Normenkader volmachten uit 2013 vervangt, gaat DNB in op de eisen uit wet- en regelgeving op het gebied van volmachten. Daarnaast worden niet-verplichte aanbevelingen gedaan. In mei dit jaar zijn hierover twee rondetafelgesprekken met een tiental verzekeraars gehouden. Ook is de Good Practice afgestemd met NVGA.

Bekijk de Good Practice op de website van DNB.
 

Voorbeeld Samenwerkingsovereenkomst Volmachten

Het Verbond van Verzekeraars gaat ervan uit dat volmachtgevende verzekeraars de aanbevelingen en verwachtingen van DNB toetsen aan hun praktijk en beleid. Het Verbond zal samen met de NVGA de Voorbeeld Samenwerkingsovereenkomst Volmachten in lijn brengen met de Good Practice, uiteraard voor zover dat nog niet het geval zou zijn.

Self-assessment

DNB heeft ook aangekondigd dat circa vijftien verzekeraars volgende maand een verzoek zullen krijgen om een self-assessment uit te voeren op basis van de Good Practice. Zij zijn daar begin dit jaar al over geïnformeerds via een toezichtbrief waarin de thema’s en onderzoeken voor 2019 staan vermeld.

 DNB wil op deze manier nagaan in hoeverre de verzekeraars de risico’s van het volmachtkanaal beheersen en ziet het als een nulmeting waarbj inzichtr wordt verschaft over de mate waarin de sector reeds topassing geeft aan de Good Practice.Aan de hand van de nulmeting kan de  DNB vervolgens bepalen welke eventuele acties in 2020 nodig zijn om het beheersingsniveau sectorbreed op het gewenste niveau te brengen.