DNB richt komend jaar vizier op schadeverzekeringsbranche

‘Terwijl DNB de afgelopen jaren vooral aandacht had voor de levenmarkt, zien we nu ook toenemende risico’s op de schademarkt: de winsten staan onder druk, de marges zijn laag. DNB heeft komend jaar dan ook meer aandacht voor schade.” Dat staat te lezen in de deze week verschenen nieuwsbrief van DNB, waarin een interview is opgenomen met toezichtdivisiedirecteur Thijs van Woerden over de prioriteiten in het toezicht op verzekeraars voor 2017. Volgens hem staan verzekeraars voor ‘forse uitdagingen’. “We maken ons zorgen over de duurzaamheid van de sector.”

Op de vraag welke risico’s, naast de schademarkt, prioriteit krijgen in het toezicht op verzekeraars, antwoordt Van Woerden: “Een ander risico is dat verzekeraars te laat inspelen op technologische ontwikkelingen en daardoor de boot dreigen te missen. En dan is er nog Solvency II: de verzekeraars hebben dit raamwerk net geïmplementeerd en nieuwe schoenen moet je altijd eerst inlopen.”

Vier onderzoeken

Volgens de toezichtsdirecteur van de DNB kunnen de verzekeraars in 2017 vier onderzoeken tegemoet zien. “Ten eerste een stresstest onder de schadeverzekeraars om in kaart te brengen of zij overeind blijven onder verschillende slechtweerscenario’s. Denk bijvoorbeeld aan de grote schade ten gevolge van de zware hagelbuien van afgelopen zomer. “DNB wil beter inzicht in hoe klimaatrisico’s de financiële positie van financiële instellingen raken en wil vervolgens bekijken welke consequenties dit heeft voor het toezicht op de financiële sector. Hierover is nu nog maar weinig bekend, ook internationaal. Behalve via gesprekken met financiële instellingen zal d discussie over klimaatverandering ook vorm krijgen in het nieuw opgerichte Platform voor Duurzame Financiering.”

Het tweede onderzoek betreft de nieuwe productie: wordt deze winstgevend in de markt gezet en welke besluitvormingsprocessen en argumenten spelen daarbij? Hiervoor gaan we on-site onderzoek doen onder een steekproef van verzekeraars. Een ander onderzoek betreft fintech: kunnen verzekeraars inspelen op technologische ontwikkelingen en die zó inzetten dat ze voorzien in de veranderende behoeften van klanten? Het vierde onderzoek behelst de riskmanagementfunctie: een sleutelfunctie onder Solvency II. Vraag is of verzekeraars deze functie goed hebben ingevuld.”

 Op de vraag op welke wijze de inzichten uit de toezichtonderzoeken kunnen bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige verzekeringssector, antwoordt Van Wierden:We maken ons zorgen over de duurzaamheid van de sector. De eerste twee onderzoeken moeten de pijnpunten bloot leggen. Dat zal leiden tot acties: veranderingen in de strategie en het bedrijfsmodel. Het roer moet om: technologische innovatie, de lage rente en veranderend klantgedrag leiden tot structurele veranderingen in de verzekeringssector.”  DNB wil meer transparant zijn over haar activiteiten en veelvuldig de dialoog aangaan met verzekeraars. Daartoe staan een aantal zaken op het programma. De DNB-directeur: “Allereerst is er de jaarlijkse verzekeringsmiddag in december voor vertegenwoordigers uit de hele sector. Ook organiseert DNB weer rondetafelbijeenkomsten met vertegenwoordigers van de middelgrote en kleine verzekeraars om in gesprek te gaan over nieuwe ontwikkelingen. En voor de stresstesten gaan we de sector om input vragen bij het opstellen van de scenario’s. We horen graag welke kwetsbaarheden de verzekeraars onderzocht willen zien: die nemen we dan mee in de stresstesten.”Zorgen over duurzaamheid