DNB in gesprek met sector over good practice volmachten

Met de input van de sector kan DNB een bruikbare good practice opstellen voor een adequate beheersing van de risico’s van het volmachtkanaal. Voor het lopende onderzoek ‘Beheersing volmachten’ heeft DNB twee rondetafelbijeenkomsten gehouden met bestuurders en internal auditors uit de sector, de AFM en het Verbond van Verzekeraars, meldt DNB in haar recente Nieuwsbrief Verzekeren.

Bij deze sessies heeft DNB waardevolle input gekregen voor de good practice ‘Beheersing volmachten schadeverzekeraars’ Daarmee kan DNB een document samenstellen dat de sector helpt bij een adequate beheersing van de risico’s verbonden aan het volmachtkanaal. De good practice biedt inzicht in de eisen uit de wet- en regelgeving en manieren waarop verzekeraars hier invulling aan kunnen geven. DNB publiceert deze zomer de definitieve versie van de good practice, waarin de input uit de sector is verwerkt. Deze good practice vervangt het Normenkader volmachten uit 2013.

Richting geven

DNB kiest voor een good practice als het haar bedoeling is om richting te geven aan de sector en voorbeelden te bieden van de wijze waarop andere financiële instellingen een norm of eis invullen. “” Good practices zijn nadrukkelijk geen best practices. Een good practice van DNB geeft voorbeelden van hoe een onder toezicht staande instelling in de praktijk met zijn verplichtingen om zou kunnen gaan.

In het najaar gaat DNB circa vijftien schadeverzekeraars verzoeken een self-assessment uit te voeren. DNB wil daarmee inzicht krijgen in de mate waarin verzekeraars de risico’s van het volmachtkanaal beheersen. Ook wil DNB een beter beeld verwerven van de volmachtmarkt en de rol van verzekeraars.