DNB: Financiële instellingen moeten in toenemende mate rekening houden met de risico’s van de klimaatverandering

In 2017 heeft DNB een onderzoek gepubliceerd naar de risico’s van de klimaatverandering en de impact op de Nederlandse financiële sector. Deze impact is veelzijdig en dient zich steeds nadrukkelijker aan, zo blijkt uit een viertal deelonderzoeken.

In 2019 besteedt DNB daarom extra aandacht aan klimaatrisico’s en de impact daarvan op de (financiële) risico’s van vermogensbeheerders. De focus ligt daarbij op vier aspecten. DNB verwacht dat vermogensbeheerders klimaatrisico’s en de beheersing daarvan op deze aspecten hebben opgenomen in hun organisatie:

  1. Governance: op welke wijze zijn klimaatgerelateerde risico’s en kansen verankerd in het management van de organisatie?
  2. Strategie: zijn klimaatgerelateerde risico’s en kansen een expliciet onderdeel van de strategie van de onderneming en wordt de impact daarvan op de financiële planning van de onderneming meegenomen?
  3. Risk measurement en management: welke processen, metricsen tools gebruikt een organisatie om klimaatgerelateerde risico’s te identificeren, meten, beoordelen en mitigeren?
  4. Disclosure: welke klimaatgerelateerde financiële gegevens maakt de onderneming openbaar en via welke rapportages?