DNB: De invulling van de actuariële functie bij verzekeraars kan worden versterkt

foto DNB

De invulling van de actuariële functie bij verzekeraars kan worden versterkt, zo blijkt uit DNB-onderzoek. In navolging van het onderzoek in 2015 over de inrichting van de actuariële functie richtte dit onderzoek zich vooral op werkzaamheden, zoals het verstrekken van informatie over de betrouwbaarheid en adequaatheid van de technische voorzieningen. “Uit het onderzoek blijkt dat de geselecteerde verzekeraars actief bezig zijn met de invulling van de actuariële functie, maar dat nog niet alle zaken op orde zijn”, aldus DNB.

In totaal hebben negen verzekeraars (leven, schade, zorg) deelgenomen aan het onderzoek. De selectie bestond uit grote, middelgrote en kleine verzekeraars. DNB heeft het onderzoek uitgevoerd aan de hand van een analyse van informatie uit interviews en documenten van de instellingen over de actuariële functie. De bevindingen zijn teruggekoppeld aan de negen verzekeraars.  

Uit het onderzoek blijkt dat de geselecteerde verzekeraars actief bezig zijn met de invulling van de actuariële functie, maar dat nog niet alle zaken op orde zijn. Deze verzekeraars hebben vooral nog veel werk te verzetten op het gebied van de coördinerende rol, de toets op de gebruikte gegevens, het toetsen aan de ervaring en de rapportage zelf. Daarbij heeft DNB gedurende het onderzoek indrukken opgedaan hoe verdere invulling aan de actuariële functie gegeven kan worden.


Ook de niet-onderzochte verzekeraars kunnen volgens DNB aan de slag met de onderzoeksbevindingen aan de hand van de presentaties zoals gegeven tijdens de verzekeringsmiddag. Bij de verzekeraars die niet hebben deelgenomen aan het onderzoek zal DNB binnen het reguliere toezicht aandacht besteden aan het functioneren van de actuariële functie. Als er sprake is van dillema’s over de inrichting of de inhoud van de werkzaamheden is er de mogelijkheid om de dialoog aan te gaan met DNB of andere stakeholders (zoals bijvoorbeeld het Koninklijk Actuarieel Genootschap).

Verwachtingen DNB 
DNB verwacht van verzekeraars dat zij de taken van de actuariële functie verder invullen. Dit draagt bij aan een goed functionerend governance-systeem en kwaliteitsborging. Als er sprake is van dilemma’s over de inrichting of de inhoud van de werkzaamheden is het mogelijk hierover in gesprek te gaan met DNB of andere stakeholders, zoals bijvoorbeeld het Koninklijk Actuarieel Genootschap. De verplichting tot actuariële certificering, zoals vastgelegd in artikel 3:73 Wft, is komen te vervallen, omdat de actuariële functie verplicht is onder Solvency II. DNB beschouwt daarom de actuariële functie als een tweedelijnsfunctie, die onafhankelijk moet opereren.

Terugkoppeling van het onderzoek vond plaats op de DNB verzekeringsmiddag in december. Samen met het Koninklijk Actuarieel Genootschap werden de resultaten van het onderzoek besproken. “Deze setting leverde een actieve dialoog op en werd door de bezoekers van de DNB verzekeringsmiddag gewaardeerd”, aldus DNB. De presentaties van de verzekeringsmiddag vindt u hieronder.  

http://www.dnb.nl/binaries/Actuariele%20functie%20-%20verzekeringsmiddag%20-%20nieuwsbrief_tcm46-351877.pdf?2017012816

http://www.dnb.nl/binaries/DNB%20verzekeringsmiddag%20%20Actuariele%20Functie_tcm46-351876.pdf?2017012816