Dekkingsgraad pensioensector gedaald, vooral door toegekende indexatie

In het vierde kwartaal van 2022 is de dekkingsgraad van de pensioensector gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen steeg, terwijl het pensioenvermogen nagenoeg gelijk bleef. Het pensioenvermogen daalde met EUR 1 miljard naar EUR 1.440 miljard terwijl de totale verplichtingen met EUR 87 miljard stegen naar EUR 1.243 miljard. De verandering in de waarde van de totale verplichtingen is grotendeels te verklaren door toegekende indexatie.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 115,9 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 115,9 procent: een daling ten opzichte van het vorige kwartaal van 8,8 procentpunt (figuur 1). De dekkingsgraad ligt wel boven de dekkingsgraad van 114,3 procent van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding weer tussen het vermogen en de verplichtingen.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 120,2 procent: een stijging van 2,0 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het vierde kwartaal van 2022 hoger waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.