De Vereende pakt haalbaarheidsstudie naar cyberverzekering voor MKB op

In overleg met het Verbond van Verzekeraars voert verzekeraar de Vereende (voorheen Rialto) een haalbaarheidsstudie uit naar het gezamenlijk investeren in kennisontwikkeling en de ontwikkeling van een risicomodel en een basiscyberverzekering voor het MKB. Op de eigen website licht de verzekeraar dit initiatief als volgt toe: “Particulieren en bedrijven in Nederland krijgen steeds vaker met een vorm van cybercrime te maken. Deloitte schat dat de grootste bedrijven in Nederland kampen met een door cyberrisico’s veroorzaakt waardeverlies, van 10 miljard euro per jaar. En dat terwijl het verzekeren van cyberrisico’s nog lang geen vanzelfsprekendheid is. Het Verbond van Verzekeraars zet zich daarom in om het risicobewustzijn rond cyberdreigingen te vergroten. Daarvoor haakt het Verbond aan bij bestaande initiatieven van bijvoorbeeld overheid en MKB-Nederland.”

Naast het vergroten van het risicobewustzijn wil de brancheorganisatie het aanbod van cyberverzekeringen stimuleren. “De haalbaarheidsstudie naar een cyberverzekering onderzoekt ook de mogelijkheden van het gezamenlijk investeren in kennisontwikkeling en de ontwikkeling van een risicomodel cybercrime. Er wordt onderzocht of een krachtenbundeling in de vorm van een pool, waaraan verschillende verzekeraars deelnemen, een oplossing kan zijn”, aldus de Vereende, volgens wie het meewerken aan een haalbaarheidsstudie voor een cybercrimeverzekering helemaal past bij de ambitie van de Vereende. “Door ontwikkelingen vroegtijdig te signaleren en deze intensief te volgen, kunnen wij onderwerpen die impact hebben op de branche en maatschappij op de agenda zetten. Die ontwikkelingen kunnen, zoals in dit geval door het Verbond, ook door anderen op de agenda worden gezet.”

Idee D66: Deltaplan cybersecurity

D66 riep onlangs op tot een deltaplan cybersecurity en wil hier jaarlijks 125 miljoen euro voor vrijmaken. Het Verbond van Verzekeraars zegt blij te zijn met deze oproep. “Cybercrime is een serieus probleem voor Nederlandse burgers en bedrijven en het zou in het algemeen goed zijn als de overheid meer doet om het risicobewustzijn te vergroten.” Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven is het belangrijk dat Nederland zich goed wapent tegen cybercrime en zijn daar maatregelen voor nodig: “Cybercriminaliteit is een steeds grotere dreiging voor onze nationale veiligheid. Met één druk op de knop kunnen criminelen onze vitale infrastructuur platleggen. Digitale bedrijfsspionage vormt een reële dreiging en gewone Nederlanders komen vroeg of laat in aanraking met internetoplichters.”

Volgens het Verbond moet de overheid bij de aanpak van cybercrime een aanjagende rol vervullen en de publiek-private samenwerking opzoeken. “In het plan van D66 staan meerdere maatregelen die hierbij van essentieel belang zijn, zoals het investeren in kennis en bewustwording, het doorlichten van vitale infrastructuur en het stellen van kwaliteitseisen aan software.  Wat het Verbond ook aanspreekt, is dat de overheid volgens het voorstel van D66 niet alleen zichzelf, maar ook burgers en ondernemingen betere bescherming moet bieden. Daarbij is zowel aandacht voor het voorkomen van cybercrime (het stellen van kwaliteitseisen aan software) als voor het bestrijden daarvan (extra investering in de politie).”

Het Verbond heeft al geruime tijd aandacht voor cybercrime en verzekeringen hiertegen. Particulieren en bedrijven in Nederland ondervinden steeds meer hinder van deze vorm van criminaliteit. Het Verbond zet zich in om het risicobewustzijn rond cyberdreigingen te vergroten, met name door aan te haken bij bestaande initiatieven van overheid, MKB-Nederland en consultants. Zo deed het mee aan de campagne Veilig Zakelijk Internetten van MKB-Nederland. Daarnaast wil de brancheorganisatie het aanbod van cyberverzekeringen stimuleren.