De laatste PE-sessies in 2019 voor RAiA’s, RMiA’s, RGA’s en RPA’s

De Stichting Assurantie Registratie (SAR) heeft voor de in het SAR-Register ingeschreven RAiA’s, RMiA’s, RGA’s en RPA’s voor dit jaar ongeveer 200 workshops en andere kennisbijeenkomsten op het programma staan in het kader van de Permanente Educatie staan. Hieronder treft u een overzicht van de laatste PE-sessies voor 2019.

RGA

 10 december: Business Continuity Plan

Het Business Continuity Plan (BCP) is een belangrijk onderdeel van het Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten (WRV). Ook de volmachtgevers leggen steeds meer nadruk op dit onderdeel. Echter het BCP staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van het calamiteitenplan, dat uit drie delen bestaat: Beveiligingsplan, Bedrijfshulpverleningsplan en het Bedrijfscontinuiteitsplan

Tijdens de workshop wordt er aandacht besteed aan deze drie onderdelen. Aan de hand van kaders gaan de deelnemers vooral zelf aan de slag met de invulling van deze onderdelen. Aan het eind van de workshop gaan zij naar huis met een praktisch format zodat zij het calamiteitenplan op alle onderdelen kunnen invullen, inzicht hebben op de continuïteit binnen de eigen bedrijf en de verschillende taken van het WRV op een kwalitatief goede manier kunnen gaan invullen.

Docent is Jan van de Veen, eenpuur-sang volmachtman, die vanaf 2010 werkzaam is als zelfstandig volmachtconsultant en eigenaar van JV Impuls.  De bijeenkomst vindt van 15.45 tot 20.00 uur plaats in Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist.

11 december: De Gevolmachtigd Agent en Risicomanagement  

Van de gevolmachtigde agent wordt verwacht dat er in het kader van de aan hem uitbestede werkzaamheden adequaat risicomanagementbeleid en de risicobereidheid is geformuleerd, de risico’s zijn geïnventariseerd, geanalyseerd en beoordeeld en waar nodig worden beheersmaatregelen getroffen. In de workshop ‘De Gevolmachtigd Agent en Risicomanagement’ komen onder meer aan bod de theoretische achtergrond van risicomanagement, vaststelling risicodoelstellingen van een volmachtbedrijf, het opzetten van control risk self assessment (CRSA), het identificeren, inschatten en beoordelen van risico’s en de opzet van een risicomanagementbeleid en een plan van aanpak met actiepunten voor het invoeren en monitoren van beheersingsmaatregelen.


Als docent treedt op Wim van de Weg, die een ruime ervaring in het vak heeft als directeur en mede-eigenaar van een assurantiekantoor en volmachbedrijf. Ook ontwikkelt en verzorgt hij trainingen voor gevolmachtigde agenten op het gebied van risicomanagement en interne audits. De bijeenkomst vindt van 12.00 tot 15.30 uur plaats in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum in Rotterdam.

11 december: Cyber

Cyber, een actueel onderwerp. Is het echt een gevaar? En welke vaart loopt het? Een van de gevaren zijn de welbekende datalekken. Wat zijn het en wat kunt u eraan doen? Aan de hand van praktijkvoorbeelden zullen enkele cyberschades de revue passeren. Daarnaast zal op een interactieve wijze worden nagegaan hoe een cyberschade het beste behandeld dient te worden en wat komt daarbij kijken.

Als docent treedt op drs. Raymond Bothof RA, bedrijfsschade-expert en verbonden aan Context b.v. Hij spreekt vanuit ervaringen uit de eigen schaderegelingspraktijk die zowel uit de brand- als aansprakelijkheidszaken bestaat. Verder geeft hij regelmatig lezingen op het gebied van ‘nieuwe’ gevaren voor ondernemingen zoals Supply Chain en Cyber. De bijeenkomst vindt van 15.45 uur tot 20.00 uur plaats in het VNAB Kennis- en Ontmoetingscentrum in Rotterdam.

RPA

12 december: Actualiteiten en Jurisprudentie Pensioenrecht

Tijdens deze workshop komt recente rechtspraak aan de orde over de volgende onderwerpen: wijziging van de pensioenregeling door de werkgever, werkingssfeer, vrijstellingen en bestuurdersaansprakelijkheid bij verplichte bedrijfstakpensioenfondsen, verjaring van premievorderingen van pensioenuitvoerders en verjaring van pensioenvorderingen van werknemers. Na het volgen van deze workshop zijn de deelnemers op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in de rechtspraak over het civiele pensioenrecht

Docent is mr. Bas Degelink CPL, pensioenrechtadvocaat bij DPL Piper. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring in het voeren van gerechtelijke procedures over pensioengeschillen en in het adviseren over alle aspecten van het civiele pensioenrecht. Zijn opdrachtgevers zijn met name bedrijfstakpensioenfondsen en grote ondernemingen. Hij geeft regelmatig cursussen over pensioenrecht. De bijeenkomst vindt van 12.00 uur tot 15.30 uur plaats in Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist.

12 december: Financiële Aspecten en het Scheidingsproces

Deze bijeenkomst behandelt de belangrijkste financiële en fiscale risico’s die in de breedste zin kunnen voorkomen bij een scheiding. Hoe zijn deze fiscale gevolgen in de praktijk te voorkomen of te minimaliseren? Door verdere verdieping wordt de adviseur in toenemende mate gesprekspartner voor de scheidingsconsument en andere professionals.

Er wordt behandeld:
– Fiscale aspecten en het scheidingsaspect (relevante en urgentie)
– Fiscaal partnerschap en de samenhang met toeslagen
– De vermogensverdeling bij scheiding
    – De eigen woning en vergoedingsrechten
    – Fiscale knelpunten
= Schenken
     – Schenking of natuurlijke verbintenis
     – Tarief schenkbelasting en besluit
– Afzien van overwaarde woning in samenhang met afzien van partneralimentatie
– Oplossingen door inzetten alternatieve vermogensbestanddelen
      – Lijfrente
      – Pensioen

Docent is mr.  Berry van Zuidam van de ScheidingsDeskundige. De bijeenkomst vindt van 15.45 uur tot 20.00 uur plaats in Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist.


 
RMiA en RAiA

13 december: ACIS Symposium De waarde van financieel advies
 

Op 13 december a.s. vindt op de Universiteit van Amsterdam (Zaal M 1.02) van 13.30 tot 17.30 uur het ACIS-Symposium plaats met als titel ‘De waarde van financieel advies’.


Programma:
13.30 uur Ontvangst met koffie/ thee

14.15 uur Opening door dagvoorzitter drs. Rob Wagenvoord (UvA) met introductie van het thema

14.20 uur Van marktfalen naar marktwerking: De evolutie van de waarde van advies dr. Fred de Jong (UvA/ACIS)

14.50 uur De financieel adviseur als counterveiling power door Prof. dr. Arnoud Boot (UvA)

15.20 uur Hoe wetenschappelijke inzichten de waarde van financieel advies kunnen vergroten. Door meten tot weten. Door Prof. dr. Marike Knoef (Universiteit Leiden)

15.50 uur PAUZE

16.15 uur De financieel regisseur als oplossing tot financiële zelfredzaamheid van consumenten door dr. Alwin Oerlemans (APG/ACIS)

16.45 uur Het benutten van life-events bij financieel advies door dr. Thomas Post (Universiteit Maastricht).