DAS: Gebrek aan piloten is geen overmacht

Geannuleerde vlucht door Ryanair: wat moet je doen? Onder die kop geeft DAS Rechtsbijstand consumenten praktische informatie over hun rechten en praktische tips. Vliegmaatschappij Ryanair heeft kort geleden vele vluchten geannuleerd en geeft aan nog meer vluchten te annuleren/. Daarover schrijft DAS: “Wanneer er sprake is van een overmachtsituatie dan hoeft de luchtvaartmaatschappij jou geen financiële compensatie te geven. Omdat Ryanair aangeeft dat de vluchten zijn geannuleerd vanwege een gebrek aan piloten is er geen sprake van een overmachtsituatie. Het is namelijk een organisatorisch probleem van Ryanair. De gevolgen kunnen niet worden afgeschoven op de passagiers. Er is dus geen sprake van overmacht. Van overmacht is pas sprake als de oorzaak van de annulering  compleet buiten de luchtvaartmaatschappij ligt. Denk aan zeer slecht weer, waardoor het vliegen onveilig is”

Ryanair heeft volgens DAS de plicht om voor een passend alternatief te zorgen. “Ryanair zegt toe de kosten van vliegtickets terug te storten en biedt daarnaast een kortingsvoucher aan. Bij onze juridische adviesdesk komen dagelijks vragen binnen of dit aanbod voldoende is. Kort gezegd: Ryanair komt met het aanbod onvoldoende tegemoet aan de verplichtingen die gelden”.

Nieuwe vlucht:: ” Is uw vlucht geannuleerd? Dan moet de luchtvaartmaatschappij ervoor zorgen dat er op korte termijn een nieuwe vlucht wordt geregeld. Vaak is dat de eerst volgende vlucht. Bedenk echter dat die vlucht ook al vol kan zitten. Ook kan je denken aan een extra vlucht of overboeking naar een andere maatschappij. Reizigers die op eigen initiatief een vlucht bij een andere maatschappij boeken lopen het risico dat de kosten niet worden vergoed. Je kunt ook je geld terugvragen. Met dat geld kan je dan zelf een vlucht boeken. Is de nieuwe vlucht duurder? Houd er dan rekening mee dat die extra kosten niet worden vergoed.

Overige kosten: Andere kosten die gemaakt zijn ten behoeve van de vakantie kun je in dit geval ook terugvragen. Denk hierbij aan de kosten van een niet gebruikte huurauto op de vakantiebestemming, annuleringskosten van de accommodatie – als u deze los heeft geboekt-, eventuele kosten van overnachting op het vliegveld en vervoerskosten naar het vliegveld. Deze kosten kunnen verrekend worden met de compensatie voor de annulering.

Maaltijd en overnachting:Is de vlucht geannuleerd? Dan kan je een claim voor vluchtvertraging indienen. Die claim is afhankelijk van een aantal factoren. Daarnaast heb je recht op een maaltijd en eventueel een overnachting. Regelt de luchtvaartmaatschappij dit niet? Bewaar dan bonnetjes zodat de kosten achteraf geclaimd kunnen worden.

Als je een annuleringsverzekering hebt, zal de verzekering jouw schade waarschijnlijk vergoeden. Lees de polisvoorwaarden van jouw verzekering goed door om te weten wat er wel en niet wordt vergoed, adviseert DAS.