DAS: Buren laten ruzies onnodig te hoog oplopen

Burenruzies escaleren steeds meer. Ze lopen vaak zo hoog op dat buren elkaar het liefst direct voor de rechter dagen, constateert juridisch en financieel dienstverlener DAS. “Kansen om de ruzie onderling te regelen buiten de rechter om, blijven onbenut. En dat is jammer”, zegt Christa Verploeg, mediator en jurist bij DAS. “Mijn ervaring is dat veel burengeschillen pas worden aangemeld op het moment dat er al sprake is van escalatie. Dat maakt de kans op een oplossing voor het conflict een stuk kleiner. Daarom is het belangrijk om op tijd melding te maken van ‘gedoe met je buren’ bij een onafhankelijke bemiddelaar, om de kans op een oplossing te vergroten en de relatie met de buren, voor in de toekomst, goed te houden.”,

Volgens Verploeg liggen aan burenruzies meestal meerdere oorzaken ten grondslag en gaat het om het conflict achter het conflict. “Vaak gaat het niet over de boom, maar het feit dat de buren zich nooit voorgesteld hebben toen ze er kwamen wonen of dat er een dakkapel gebouwd is zonder daarover de buren vooraf te informeren. Deze achterliggende conflicten frustreren buren vaak en uiten zich dan in een juridisch conflict over de boom of de dakkapel. Het lukt hen niet hun eigen rol in een conflict te relativeren. Zeker niet wanneer het gaat om een persoonlijk conflict. Het gelijk halen bij de rechter is belangrijker dan de relatie met hun buren. Zo wordt het voor beide partijen vaak een onhoudbare situatie omdat conflicten hoog oplopen. Vaak onnodig.”

Emoties vaak onderbelicht

Mensen beseffen volgens de DAS-juriste en -mediator onvoldoende dat zij met elkaar verder moeten. “Het is zaak dat mensen bij relationele conflicten beseffen dat de gang naar de rechter lang niet altijd de juiste weg is. De rechter oordeelt over de feiten, terwijl buurtbewoners zich juist vastbijten in hun emoties.” Zij merkt op dat bemiddeling een goed alternatief is voor een rechtszaak. “Buurtbemiddeling en mediation worden wel steeds meer bekend. Het heeft voordelen om conflicten in der minne te schikken. Partijen worden bij elkaar gebracht en verantwoordelijk gemaakt om samen naar een oplossing te zoeken”, aldus Verploeg: “Als partijen de kwestie maar lang genoeg laten voortduren zonder actie te ondernemen om het conflict op te lossen, dreigt verdere escalatie. Hoe eerder bemiddeling ingezet wordt hoe groter de kans dat partijen tot een oplossing komen. Dat werkt vaak beter dan een rechter die enkel uitspraak doet over de feiten. Daar blijven vaak de emotionele aspecten onvoldoende belicht.”

Top 5 meest voorkomende burenruzies

DAS heeft dit jaar al meer dan 100 meldingen van burenruzies binnen gekregen. De meest voorkomende burenconflicten zijn:

  1. Lawaai/geluidsoverlast
  2. Overhangende takken/hoog opschietende struiken en bomen
  3. Grensgeschillen i.v.m. plaatsing schuttingen of andere (bouw)activiteiten op of rond de erfgrens
  4. Uitzicht en daarmee verband houdende klachten over aantasten privacy
  5. Gedoe over gebruik van parkeerplaatsen (m.n.in de stad)