CZ-topman: “Geen zorggarantie meer voor iedereen

Zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is, dat kan de Tilburgse zorgverzekeraar CZ niet meer beloven. Dit zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot in een interview met De Telegraaf. Zorgverzekeraars hebben weliswaar een zorgplicht, maar het lukt niet om de wachtlijsten in de zorg weg te werken. De grenzen van het zorgsysteem zijn volgens De Groot bereikt, Hij kan geen garantie geven dat de zorg altijd voor iedereen toegankelijk is. Sterker nog, hij denkt dat hij ‘bijna de garantie kan geven dat het niet zo is’.

CZ heeft een flink stuk eigen vermogen ingezet om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden. Zo zette de zorgverzekeraar vorig jaar 250 miljoen euro in om de premiestijging te beperken.” Maar dat lukt niet jaar in jaar uit. Die reserves hebben een grens.” Wanneer die grens bereikt wordt, hangt af van wat de beleggingen van de zorgverzekeraar opbrengen. Vorig jaar werd daar nog winst mee gemaakt, maar dit jaar wordt er verlies geleden. Volgens De Groot kan CZ dat verlies dit en volgend jaar nog wel opvangen. Maar op de lange termijn moet er iets gebeuren om de stijgende zorgkosten en premies te beteugelen.Door de vergrijzing neemt de zorgvraag steeds meer toe, terwijl het aantal handen om extra zorg te leveren achterblijft.

Zorgwekkend
Ook ziet hij een toename van het aantal verzekerden dat de premie niet meer kan opbrengen en om betalingsregelingen vraagt. Dat vindt hij zorgwekkend, zeker nu in januari de premie weer omhoog gaat. Volgens De Groot is een reorganisatie van de zorg dan ook urgent.

Hij verwacht veel van het Integraal Zorgakkoord. Zo zullen vragen die niet bij de zorgverzekeraars horen vaker in het sociale domein belanden. Ook zal er strenger gekeken worden of bepaalde behandelingen wel gewenst zijn. Maar het zijn in elk geval volgens De Groot geen maatregelen die de kosten op korte termijn drukken. Wel vindt hij dat hoe langer er gewacht wordt met het hervormen van de zorg, hoe groter de opgave dan wordt.

Bronnen NOS en Telegraaf

Foto CZ