Cyberpremies zullen de komende twee jaar verdubbelen

Bedrijven die het al moeilijk hebben in een van de moeilijkste delen van de zakelijke verzekeringsmarkt zullen bezorgd zijn om te horen dat S&P Global Ratings denkt dat de premies snel zullen blijven stijgen en de komende twee jaar zelfs zouden kunnen verdubbelen.

Volgens het ratingbureau zal dit deels worden aangewakkerd door de cyberschades die sinds de pandemie “explosief zijn gestegen”. “Bovendien heet de uitbraak van Covid-19 het cyberrisicolandschap ‘herschikt’ en het pad geëffend voor hogere tarieven in de komende jaren. ”Aan de andere kant is volgens het ratingbureau ook de vraag naar cyberverzekeringen sterk gestegen als gevolg van het nieuwe risicobewustzijn rond cyberrisico’s en de toegenomen digitalisering.

De gemiddelde prijsstijgingen voor cyberdekking bedroegen 25,5% in het tweede kwartaal van 2021, bovenop de stijging van 18% in het eerste kwartaal en 11,1% in het vierde kwartaal van 2020, legde Gerry Glombicki, een directeur bij Fitch, uit. “Naarmate de schadelast is toegenomen, zijn de prijzen gestegen, en zijn de voorwaarden beperkter geworden,” zei hij.  

“De trend naar digitalisering zal onvermijdelijk leiden tot een grotere kans op cyberincidenten. De prijzen op de cyber(her)verzekeringsmarkt kunnen daarom in de periode 2021-2023 sterk stijgen en in sommige gevallen zelfs verdubbelen”, aldus kredietanalist Manuel Adam van S&P Global Ratings. Het verklaart dat zowel bestaande als nieuwe kopers van cyberverzekeringen de limieten hebben verhoogd en om meer inclusieve voorwaarden hebben gevraagd in hun poging om te reageren op de stijgende cyberrisico’s.

Het ratingbureau verwacht dat primaire verzekeraars 35% tot 45% van de wereldwijde cyberpremies zullen doorgeven aan herverzekeraars en “op hen zullen vertrouwen voor hun expertise in het beheren van potentiële accumulatierisico’s en blootstelling aan cyberrisico’s”. Deze samenwerking zou volgens S&P kunnen helpen om de cybermarkt te stimuleren.

Het totale aantal schadeclaims op cyberverzekeringen in Europa steeg vorig jaar met 8%, waarbij ransomware-aanvallen goed waren voor 32% van het totaal, meer dan het dubbele van het gemiddelde in de voorgaande vijf jaar. Aangezien de schades  zijn toegenomen, zijn de premies gestegen en zijn de voorwaarden beperkter geworden,” zei hij

De premies voor cyberverzekeringen stegen in continentaal Europa met 39% tijdens het eerste kwartaal van 2021, na een verdere stijging van kwaadaardige cyberaanvallen tegen Europese bedrijven vorig jaar, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Marsh. Dit volgde op een stijging van 37% onder Europese bedrijven van Marsh in Q4 2020.Het rapport van Marsh, geproduceerd in samenwerking met Microsoft, advocatenkantoor CMS en cyberbeveiligingsbedrijf Kivu, zegt dat kwaadaardige cybergebeurtenissen vorig jaar goed waren voor 80% van alle cyberclaims van Marsh in Europa, een stijging ten opzichte van 70% in 2019

“Partnerschappen tussen herverzekeraars en primaire verzekeraars kunnen de dekking versterken, een betere balansbescherming bieden tegen frequente schades met een hoge zwaartegraad en de toegang tot cybergerelateerde diensten ondersteunen. Een meer volwassen markt voor retrocessie en aan verzekeringen gekoppelde effectisering zou de capaciteit kunnen vergroten en de groei van de cybermarkt kunnen ondersteunen, en zou kunnen leiden tot een beter rendement op het geïnvesteerde kapitaal vanwege efficiënt kapitaalbeheer verderop in de (her)verzekeringsketen”, Adam.

Fitch zei eerder deze maand dat cyberverzekeraars waarschijnlijk zullen doorgaan met het verminderen van hun riskexposures en het verhogen van tarieven in reactie op ransomware-schades.