Commissie van Beroep van het Kifid stelt DAS in het gelijk over het recht op vrije keuze rechtshulpverlener

Door de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) is uitspraak gedaan over de vrije keuze van rechtshulpverlener in Nederland, ook wel vrije advocaatkeuze genoemd. Hierin stelt de Commissie van Beroep juridisch dienstverlener DAS, in het gelijk.

 DAS ging in beroep tegen de uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid omdat die volgens DAS onjuist was en bovendien vergaande gevolgen had voor alle rechtsbijstandverzekeraars. Het ging hierbij over een zaak van een klant van DAS die een vergoeding vorderde voor gemaakte advocaatkosten, terwijl de zaak niet voor de rechter kwam. De Commissie van Beroep stelt nu dat DAS terecht de kosten voor een externe advocaat niet heeft vergoed, omdat er geen sprake was van een gerechtelijke procedure.

Duidelijke uitspraak

De Commissie van Beroep vindt dat de eerdere uitspraak van de Geschillencommissie niet past in het stelsel van de Europese richtlijn en ook niet strookt met de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie. Alleen bij een gerechtelijke of administratieve procedure heeft de verzekerde recht op vrije keuze van rechtshulpverlener. De Geschillencommissie stelde eerder dat die keuze er is in elke fase van een procedure, dus ook in de buitengerechtelijke fase. Deze uitspraak is nu van tafel; de uitspraak van de Commissie is onherroepelijk.