CIS neemt UBO Check over van Solera

Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) heeft besloten haar dienstverlening uit te breiden met het verwerven van ‘UBO Check’, een instrument dat de deelnemers van CIS kunnen gebruiken voor het vaststellen van UBO’s (Ultimate Benificial Owners), oftewel wie zijn de belanghebbenden achter de rechtspersonen met wie de verzekeraar zaken doet.

UBO Check werd als dienst door CIS al afgenomen van Solera Nederland, maar door de eigendom van de applicatie over te nemen komt CIS een stap dichter bij haar ambitie om een breed platform te zijn op het terrein van risicoschatting voor verzekeraars.

“Eind vorig jaar zijn de diensten van CIS overgegaan naar een nieuwe IT provider (Conclusion), de stap die we willen zetten is het verder terugdringen van externe afhankelijkheden en het integreren van diensten”, aldus Anne van Doorn, directeur van CIS.

“De overname van UBO Check past in die strategie. Voor we tot dat besluit kwamen hebben we ook onderzocht of we samen met de VNAB tot een gezamenlijke marktoplossing voor UBO-verificatie en sanctiewetcontrole konden komen. Dat bleek in de praktijk toch complexer en kostbaarder dan van te voren ingeschat. Wat de inkoop van (UBO-) data betreft werken VNAB en CIS overigens al een tijd samen. VNAB heeft zich aangesloten op het data-inkoopcontract van CIS en dat zal de komende jaren worden gecontinueerd. Zodra de Kamer van Koophandel haar officiële UBO Register gereed heeft en het duidelijk is aan wie zij die gegevens mag verstrekken, is inkoop van data bij dataleveranciers mogelijk niet meer nodig”.

Door UBO Check te integreren in de CIS diensten zullen de controles voor deelnemers vanaf 2020 vereenvoudigen. Een voorbeeld hier is dat monitoring van relaties mogelijk wordt, hierdoor kunnen periodieke controles van complete relatiebestanden komen te vervallen.