China schrapt de limiet van 51% op buitenlands eigendom van verzekeringsmaatschappijen

De China Banking and Insurance Regulatory Commission (CBIRC), de Chinese toezichthouder voor het bank – en verzekeringswezen, heeft de limiet van 51% op buitenlandse eigendom van verzekeringsmaatschappijen opgeheven. De verandering  maakt deel uit van nieuwe regels die de regelgeving van het land met betrekking tot door het buitenland gefinancierde verzekeringsmaatschappijen wijzigen.

De Commissie zegt dat ze het besluit had uitgevaardigd tot wijziging van de uitvoeringsregels van de verordeningen van de Volksrepubliek China inzake het beheer van buitenlandse verzekeringsmaatschappijen, “om de besluiten en inzet van het Centraal Comité van de Partij en de Staatsraad uit te voeren. over het uitbreiden van de openstelling van de financiële sector en het verder verbeteren van de regelgeving ”.

Het besluit voegde een vereiste toe dat “investeringen in een door het buitenland gefinancierde verzekeringsmaatschappij die de nationale veiligheid aantasten of kunnen beïnvloeden, een beoordeling van de veiligheid van buitenlandse investeringen moeten uitvoeren in overeenstemming met de wet”.

De wijzigingen verduidelijken de instapnormen voor buitenlandse verzekeringsgroepsmaatschappijen en buitenlandse financiële instellingen om te investeren in buitenlandse verzekeringsmaatschappijen. “Het besluit implementeert resoluut de vereisten van openstelling voor de buitenwereld, volgt het principe van consistente binnenlandse en buitenlandse investeringen, richt zich op het versterken van risicobeheer en controle, en streeft naar een zakelijke marktomgeving die bevorderlijk is voor eerlijke concurrentie en gemeenschappelijke ontwikkeling tussen China en buitenlandse investeringen ”, aldus de CBIRC.

Het voegde eraan toe dat het besluit de toegangsvoorwaarden voor buitenlandse verzekeringsgroepsmaatschappijen en buitenlandse financiële instellingen verduidelijkt, evenals verbetering van aandeelhoudersveranderingen en toegangsvereisten. “Er is bepaald dat als een in het buitenland gefinancierde verzekeringsmaatschappij van aandeelhouders verandert en de voorgestelde verkrijger of opvolger een buitenlandse verzekeringsmaatschappij of een buitenlandse verzekeringsgroep is, hij zal voldoen aan de relevante vereisten van de regelgeving en de Uitvoeringsregels,” de Zei de Commissie.

De Commissie zegt dat ze de investerings- en werkomgeving van de verzekeringssector zal blijven optimaliseren, de vitaliteit van de markt verder zal stimuleren en de kwaliteit van de verzekeringsdiensten zal verbeteren.