China kondigt majeure hervorming van het toezichtsysteem op de verzekeringssector aan

De China Banking and Insurance Regulatory Commission (CBIRC) heeft een ingrijpende herziening van haar toezichtsysteem op de verzekeringsbranche doorgevoerd door  meer macht te verlenen aan lokale toezichthouders. Het CBIRC heeft richtlijnen uitgevaardigd die eerdere inspanningen om de regelgeving in de bank- en verzekeringssector te decentraliseren om de efficiëntie te verbeteren, zullen herzien. Zo blijkt uit een nieuwsbericht van de Chinese nieuwssite Caixin Global.

De site haalt Zhu Junsheng aan, een expert op het gebied van de verzekeringssector bij het Development Research Center of the State Council, die zei dat de herziening de regelgevingskosten zal verminderen en bedrijven zal vrijwaren van overbodige administratieve procedures, en dat het vorige  toezichtsysteem bedrijven zou kunnen ontmoedigen om bedrijfsinnovatie te doen .Hij vertelde  dat de hervorming begint met de Property-sector in plaats van met de veel grotere levensverzekeringssector, wat de voorzichtigheid van de toezichthouders weergeeft bij het doorvoeren van  veranderingen, maar hij verwacht dat de hervorming op een gegeven moment zal worden uitgebreid tot de hele verzekeringssector.

 “Onder de nieuwe richtlijnen zal de CBIRC de regelgevende verantwoordelijkheden voor 64 Property-verzekeraars overdragen aan de lokale autoriteiten. De hoogste regelgevende instantie blijft direct toezicht houden op de overige 36 bedrijven, voornamelijk grote, landelijk opererende spelers met landelijke diensten zoals PICC Property and Casualty Co Ltd en Ping An Property & Casualty Insurance Co Ltd, evenals op landbouw gerichte Propertyverzekeraars, internetverzekeraars en herverzekeraars ”, aldus Caixin Global.

De nieuwssite merkte op dat de CBIRC in een verklaring heeft gezegd  dat de veranderingen deel uitmaken van inspanningen om zowel de regelgeving,  de coördinatie tussen lokale en nationale regelgevende instanties te verbeteren als  het toezicht op Propertyverzekeraars en herverzekeraars te verbeteren en zo de vitaliteit van de Chinese verzekeringsmarkt  te vergroten.