Britse verzekeringsbranche detecteert elke minuut een fraudegeval

In het Verenigd Koninkrijk warden vorig jaar in totaal 562.000 gevallen van fraude gedetecteerd, wat neerkomt op ongeveer één detectie per minuut. In bijna vier van de vijf gevallen (449.000) ging het om zogeheten applicatiefraude, het bewust geven van een verkeerde voorstelling van zaken bij het aangaan van de verzekering om hieruit financieel voordeel te halen. Daarnaast werden er 113,000 frauduleuze schadeclaims ontdekt, variërend van opgeschroefde schadebedragen tot compleet gefingeerde schadegevallen, zo blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars ABI.

Met de 113.000 frauduleuze schadeclaims was in totaal een bedrag gemoeid van £ 1,3 miljard pond. Het aantal claims lag 8% lager dan in 2016, terwijl het totale schadebedrag met 1% een lichte stijging vertoonde. ABI schrijft de daling in het aantal frauduleuze toe aan de versterkte, gezamenlijke aanpak van de sector om verzekeringsfraude terug te dringen. De meeste gedetecteerde gevallen van verzekeringsfraude hadden betrekking op autoverzekeringen: 67.000, een stijging met 4%. Hiermee was een totaalbedrag gemoeid van £ 775 miljoen. In de brandbranche liep het aantal gedetecteerde fraudegevallen met 11% terug tot 22.000 met een totaalwaarde van £100 miljoen. Het overgrote deel van applicatiefraude doet zich voor bij het sluiten van een autoverzekering

Uit het onderzoek van de Britse verzekeraarsorganisatie blijkt verder dat ook het aantal gevallen van georganiseerde verzekeringsfraude, zoals gevallen van ghost-broking en het ensceneren van aanrijdingen om vervolgens de verzekeringspenningen op te strijken, een neerwaartse lijn vertoont. Het aantal fraudegevallen liep met 22% terug, terwijl bij deze fraudevorm £ 158 miljoen aan schadeclaims werd gedetecteerd, vooral door de inspanningen van het Insurance Fraud Enforcement Department (IFED), de door de verzekeringsbranche gefinancierde speciale fraude-unit van de Londense politie. Sinds de oprichting van de IFED in 2006 werden in totaal door rechtbanken 400 veroordelingen uitgesproken voor verzekeringsfraude.

James Dalton, ABI’s Director, General Insurance Policy, zegt in een reactie: ”Het overgrote deel van de verzekerden is eerlijk en nemen aanstoot aan het feit dat fraudeurs de verzekeringspremies omhoog stuwen. Dat is de reden waarom de verzekeringsbranche jaarlijks £ 250 miljoen uitgeeft om verzekeringsfraude een halt toe te roepen.”