Britse verzekeraars zien aantal frauduleuze claims en schadelast in vrijwel alle branches afnemen, vooral bij georganiseerde criminaliteit

 

 De Britse verzekeraars hebben vorig jaar in totaal 125.00O frauduleuze schadeclaims gedetecteerd met een gezamenlijke waarde van  £1,3 miljard. Dat zijn 5% minder ontdekte fraudegevallen dan in 2015 en een fraudebedrag da met 3% is gedaald. De grootste daling deed zich voor bij de georganiseerde fraude, waarin een afname werd geconstateerd met 30% tot 15.000 fraudegevallen en £ 174 miljoen aan fraudebedragen.

Het Britse Verbond van Verzekeraars  schrijft die forse teruggang toe aan het goede werk van de IFB (Insurance Fraud Bureau) en IFED (Insurance Fraud Enforcement Department (IFED) in de strijd tegen (georganiseerde) fraude. Ook denkt men dat fraudeurs hun werkgebied meer en meer verleggen van de autobranche (in scene zetten van cash for crash-aanrijdingen voor materiële en letselclaims) naar andere frauduleuze aansprakelijkheidsclaims. Zo is er een ‘epidemie’ aan valse voedselvergiftingsclaims ingediend  bij hotels in het buiteland en touroperators, vaak aangewakkerd door claimsmanagementbureaus met een slechte reputatie.

Meer dan de helft van de gedetecteerde fraudegevallen heeft betrekking op autoverzekeringen: 69.000. wat 4% minder is dan in 2015. Het hiermee gemoeide fraudebedrag daalde zelfs met 5% tot £ 780 miljoen. De daling wordt met name toegeschreven aan de afname van de georganiseerde fraudegevallen. Hoewel het totaal aantal van ontdekte gelegenheidsfraudeurs stabiel bleef  op 110.000 groeide het aandeel daarvan in de autoverzekeringsbranche van 54.000 naar 57.000. “Het betreft vooral burgers die zich normaliter netjes aan de wet houden, maar die hiertoe worden aangezet door agressieve, slecht bekend staande claimsmangementbureaus. Het gaat veel gevallen om twijfelachtige whiplashclaims. In de brandverzekeringssector daalde het aantal fraudegevallen met 4% tot 26.000, terwijl het hiermee gemoeide fraudebedrag met 2% terugliep tot £ 106 miljoen.

(

Bij het schrijven van dit artikel was de koers van 1 pond 1,136 euro.