Britse mededingingsautoriteit CMA onderzoekt overname A.J. Gallagher van treaty herverzekeringsactiviteiten Willis

De Britse mededingingsautoriteit heeft gisteren (5 oktober jl.) aangekondigd dat zij een onderzoek instelt naar de aanstaande overname van de herverzekeringsactiviteiten van Willis Towers Watson PLC door Arthur J. Gallagher & Co. In een verklaring zegt  de  Competition and Markets Authority (CMA) dat zij onderzoekt of de overname zou resulteren in “een aanzienlijke vermindering van de mededinging op een markt of markten in het Verenigd Koninkrijk voor goederen of diensten”.

Gallagher zegt in een reactie dat de aankondiging van de CMA “een standaard onderdeel van het proces voor elke significante overname” was. Toen de laatste deal in augustus werd aangekondigd, stelde Gallagher dat deze naar verwachting in het vierde kwartaal zou worden gesloten. Volgens de overeenkomst zou   de treaty hervezekeringsportefeuille  Willis Re  verwerven voor een eerste betaling van $ 3,25 miljard en mogelijk nog eens $ 750 miljoen zou betalen, afhankelijk van omzetdoelstellingen voor het derde jaar.

Gallagher stemde er in augustus mee in om de treaty-herverzekeringsactiviteiten van Willis te kopen, minder dan een maand nadat een deal om een groter deel van Willis’ activiteiten voor $ 3,57 miljard te kopen, mislukte. Die oorspronkelijke deal was afhankelijk van de veel grotere voorgenomen overname van Willis door Aon PLC, die werd afgeblazen als gevolg van tegenstand van toezichthouders.

De CMA heeft in het kader van haar initiële fusiebeoordelingsproces (fase 1) partijen gevraagd om voor 19 oktober te reageren. De CMA zal tegen 29 november haar standpunt bekendmaken met betrekking tot de voorgenomen overname en of zij een zogeheten Fase 2 onderzoek zal instellen.