Britse kredietverzekeraars keerden in tweede kwartaal recordbedrag uit: £ 92 miljoen; één faillissement leidt tot kwart claims

 

Britse kredietverzekeraars hebben in het tweede kwartaal van dit jaar £ 92 miljoen uitgekeerd aan verzekerde bedrijven die gedupeerd werden doordat hun klanten de rekening voor geleverde diensten of goederen niet (volledig) konden nakomen. Dit komt neer op gemiddeld meer dan £ 1 miljoen per dag en is het hoogste bedrag sinds de Britse verzekeraarsorganisatie is gestart met de verzameling van deze schadecijfers. Het oude record dateert uit het derde kwartaal van2009 met £ 89 miljoen.

In totaal ontvingen de negen bij het onderzoek betrokken kredietverzekeraars gezamenlijk 3.639 claims, een lichte daling ten opzichte van het aantal claims in het eerste kwartaal van dit jaar maar het op een na hoogste aantal sinds het al eerdergenoemde derde kwartaal van 2009. Opmerkelijk is dat ongeveer een kwart van alle schadeclaims direct of indirect zijn toe te schrijven aan één faillissement: dat van bouwgigant Carillion dat door failliet te gaan tal van bedrijven voor een bedrag van in totaal £ 800 miljoen dupeerde.

ABI’s adjunct-directeur en hoofd van de branches Property, Commercial en Specialist Lines, wijst erop dat kredietverzekeraars gezamenlijk duizenden bedrijven ‘helpen te navigeren door soms gevaarlijke en onvoorspelbare handelsovereenkomsten’ voor een totaalbedrag van £ 340 miljard aan handelswaarde. “Het enorme effect van een omvangrijk faillissement als dat van Carillion heeft een verwoestende impact op de supply chain, waardoor duizenden bedrijven getroffen worden, met alle mogelijke financiële gevolgen van dien. Dat maakt de zakenwereld tot een uitdagende wereld voor zowel klanten, toeleveranciers als verzekeraars.”

Hij vervolgt: “De cijfers wijzen uit dat niet eerder het belang voor bedrijven van het hebben van een kredietverzekering groter was dan nu. Hun voortbestaan is in he geding. Er zijn momenteel ca. 13.000 ondernemingen verzekerd tegen het risico van insolventie, wat meteen aangeeft dat er nog een enorm gat te dichten is. Makelaars en andere intermediairbedrijven hebben een cruciale rol in het bevorderen dat bedrijven zich bewust worden van de risico’s van insolventie van hun klanten en zich uit oogpunt van continuïteit daarom hiertegen verzekeren,”

ABI’s UK Trade Credit Data Report omvat de gegevens van negen kredietverzekeraars: AIG, Atradius, Coface, Euler Hermes, Markel International, QBE, Tokio Marine, HCC, XL en Zurich.