Britse insurtech Laka opent deuren in Nederland: Collectieve fietsverzekeraar ruikt kansen in Europa en daagt status quo in verzekeringsland uit

De in Londen gevestigde insurtech Laka opent de deuren van haar Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Laka introduceerde in 2017 als eerste een collectieve fietsverzekering. In plaats van een vast bedrag per maand, betalen Laka klanten een maandelijks variabele bijdrage met een van tevoren bepaald maximum. Die bijdrage is gebaseerd op de claims in het collectief. Hoe minder dat er zijn, hoe lager de maandelijkse premie. Na harde groei in Groot-Brittannië voor Laka, heeft de insurtech hoge verwachtingen van de uitbreiding naar Europa.
 
Tobias Taupitz, CEO en co-founder Laka: Onze uitbreiding naar Nederland is een volgende stap in het bouwen van het allergrootste collectief voor fietsers in Europa. De Nederlandse fietscultuur is wereldberoemd en we zijn trots dat we vanaf hier de stap naar de rest van Europa maken. Wij zijn er klaar voor!”
 
Omgekeerd verzekeringsmodel
De fiets is aan een opvallende opmars bezig in Europa. Verschillende wielerbonden verwachten dat Europeanen tegen 2030 naar verwachting 10 miljoen extra fietsen per jaar zullen kopen, maar liefst 47 procent meer dan het jaarlijkse aantal in 2019*. In de tussentijd introduceerde Laka een vernieuwend verzekeringsmodel om de status quo in verzekeringsland uit te dagen. Bij Laka betalen klanten alleen voor de werkelijke kosten van dekking. Aan het einde van elke maand worden de kosten van eventuele claims eerlijk over iedereen verdeeld, waarbij de maximale premie van iemand vooraf wordt berekend. Als er geen claims zijn, is de premie in die maand nul.
  Laka draait hiermee het traditionele verzekeringsmodel helemaal om. De verzekering is afgestemd op de klant, want minder claims leiden direct tot lagere kosten voor het hele Laka-collectief. Laka zelf verdient alleen geld als er een claim wordt ingediend – het voegt 25 procent toe aan elke claim om de kosten te dekken. Daarnaast biedt Laka meer flexibiliteit en vrijheid dan traditionele verzekeringen. Zo is de verzekering maandelijks opzegbaar en zelfs te pauzeren. Ook kent Laka geen afschrijving én geen eigen risico. De afhandeling van schade of diefstal gebeurt volledig digitaal en claims worden vaak binnen één werkdag verwerkt. Nederlanders met een bakfiets, e-bike, racefiets, vouwfiets of mooie stadsfiets profiteren zo van een slimmer en eerlijker verzekeringsproduct.  

Anwar Marzak, Country Director Nederland bij Laka: “Wij hebben bij Laka het traditionele verzekeringsmodel op zijn kop gezet en als verzekeraar onze belangen op één lijn met onze klanten gebracht. We kijken er naar uit om deze innovatieve en transparantere manier van verzekeren aan te bieden voor Nederlandse fietsliefhebbers, samen met onze partner Nationale-Nederlanden die het risico van de verzekeringen draagt. Na jaren van groei in Groot-Brittannië, is het tijd om de rest van Europa kennis te laten maken met de kracht van ons collectief.”

  Laka’s start in Amsterdam en de uitbreiding in Europa wordt mogelijk gemaakt door recente investeringsrondes met steun van onder andere toonaangevende investeringsfondsen LocalGlobe en Creandum. Daarnaast stapte een aantal prominente angel investors in, onder wie Nick Evans (Chairman bij Rapha) en Oren Peleg (voormalig CEO van Fitness First). Voor de Nederlandse markt werkt Laka exclusief samen met Nationale-Nederlanden. Hierdoor heeft Laka een partnership met één van de grootste verzekeraars in Nederland en zijn ze klaar om ook hier iedereen de kracht van het collectief te laten zien.
Tjeerd Bosklopper, CEO Nationale-Nederlanden: “Nationale-Nederlanden is trots om te gaan samenwerken met insurtech Laka. Zo helpen we fietsliefhebbers te zorgen voor wat voor hen het belangrijkst is, namelijk zo snel mogelijk weer op de fiets na bijvoorbeeld diefstal of schade. Laka is innovatief, volledig digitaal en alle klanten profiteren mee van lagere claims. We kijken uit naar de samenwerking!”     Foto: Founders van Laka, v.l.n.r. Ben Allan, Tobias Taupitz, Jens Hartwig.