Britse autoverzekeraars keerden dit jaar tot dusver een recordbedrag aan schades uit; forse toename diefstalclaims

 

Autoverzekeraars in het Verenigd Koninkrijk hebben in de eerste negen van dit jaar £ 6,4 miljard uitgekeerd aan schades, wat neerkomst op gemiddeld £ 23 miljoen (26 miljoen euro) per dag. Dit is 4% hoger dan in dezelfde periode in 2017 en het hoogste bedrag sinds het Britse verbond van verzekeraars ABI is gestart met het verzamelen van schadecijfers.

 Belangrijke driver voor de schadetoename vormt de forse stijging van het aantal diefstalclaims met 11% tot 1.000, De schadelast door diefstal groeide nog explosiever: met bijna een derde tot £ 271 miljoen. Dit wordt toegeschreven aan de groei in de zogeheten keyless vehicle crime, diefstal zonder sleutel door het op afstand uitlezen van de sleutelgegevens. Ook zien de Britse autoverzekeraars de schadeherstelkosten toenemen: met 5% tot £ 3 miljard, vooral door toedoen van de grotere technologische toepassingen in bijv. bumpers en autoruiten. Het gemiddelde schadebedrag bedraagt £ 2.137.

In een reactie zegt ABI’s algemeen directeur Huw Evans: “Ondanks toegenomen claimkosten zullen automobilisten blij zijn met het feit dat de gemiddelde premie voor autoverzekeringen dit jaar is gedaald. Dat is enerzijds het gevolg van de voortdurende forse concurrentie op de markt voor autoverzekeringen, terwijl aan de andere kant verzekeraars mogelijk vooruitlopen op de gevolgen van de Civil Liability-wet, die een noodzakelijke geachte hervorming van letselschadevergoedingen (whiplash) met zich meebrengt. Bij het schrijven van dit artikel was de koers van het Britse pond: 1,13 euro.