Brandpunt: Nog duizenden bewoners Sint Maarten wachten nog op verzekeringspenningen

Foto Arwin Karssemijer

Duizenden bewoners van Sint Maarten wachten nog altijd op hun verzekeringsgeld voor de schade die is veroorzaakt  door de orkaan Irma. Een deel van de gedupeerden is daarom met eigen geld aan wederopbouw begonnen Dat meldt het TV-programma Brandpunt.Volgens de grootste lokale verzekeraar, Nagico, gaat het alleen bij deze maatschappij al om een totaalbedrag van 250 miljoen dollar. Nagico heeft een klantenbestand van zo’n 60 tot 70 procent van alle verzekerden op het eiland. “De totale verzekerde schade zal veel hoger liggen”, vertelt Nagico-directeur Dwayne Elgin aan Brandpunt. “Wij schatten die op ongeveer een half miljard dollar. En inclusief onverzekerde schade, zal het totaalbedrag zeker boven de miljard liggen.”

Volgens de directeur heeft Nagico vele duizenden claims binnengekregen. “Van de schadeclaims voor voertuigen is nu ongeveer de helft afgewikkeld. Meer dan tweeduizend claims betroffen persoonlijke eigendommen en daarvan is nu zo’n 20% afgewikkeld”, aldus Elgin.Een groot aantal inwoners en ondernemers is overigens niet verzekerd. Dat komt vaak doordat de verzekeringspremies in het Caraïbisch gebied relatief hoog zijn als gevolg van het vaker voorkomende natuurgeweld. Hij erkent dat de afwikkeling van schades lang kan duren gezien de lastige omstandigheden na de orkaan. “Er was eerst een tekort aan aannemers. Er ontbraken bouwmaterialen en de prijzen zijn gestegen. Daardoor duurt het ook langer voordat de gedupeerden zelf en de schade-experts de schade goed kunnen inschatten.”

 Wat volgens hem ook meespeelt bij de vertraging is dat een kleine groep schadeafhandelaars al die claims moet afwikkelen. “Het gaat om ongeveer 150 tot 180 schadeafhandelaars”, vertelt voorzitter Neil Henderson van de vereniging van schadebemiddelaars van Sint Maarten (SIBA) aan Brandpunt. “Zij werken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Er zijn zelfs extra mensen ingevlogen, maar het blijft een kleine groep als je kijkt naar het enorme aantal schades. De druk op hen is erg groot.”De afwikkeling van claims kon volgens Henderson pas een maand na de orkaan echt op gang komen. “Er waren die eerste tijd allerlei logistieke problemen, zoals de luchthaven die dicht was. Daardoor duurde het langer om de experts in te vliegen. Buitenlandse schadeafhandelaars moesten bovendien eerst hun telefoons activeren. Zij waren ook nog niet bekend met het eiland dus moesten hun weg nog vinden. En er was lange tijd een avondklok”, aldus Henderson.

Bron Brandpunt