Branche ‘Engineering’ centraal tijdens VNAB event

In navolging van het magazine VNAB Visie dat eind september verscheen, organiseerde de VNAB donderdag 11 oktober het VNAB Visie event over hetzelfde onderwerp: Engineering. De bijeenkomst, die andermaal onder deskundige leiding van dagvoorzitter Tom van t Hek werd gehouden, trok een ‘volle bak’ in het VNAB kennis- en Ontmoetingscentrum. Het thema werd van diverse kanten belichten door een viertal sprekers in drie inleidingen.

De spits werd afgebeten door Ard-Jan Lootens en Bas Boellaard. Zij zijn de oprichters van Solid Timber, dat staat voor innoverende houtconstructies en zich richt zich op een nieuwe generatie duurzame gebouwen. Zij gingen onder meer in op de vraag hoe natuurlijk bouwen past binnen de toekomstvisie.

Zij zetten hun expertise op het gebied van hout(skelet)bouw, naast scholen en kantoren, ook in voor woningen. Aan de hand van beelden lieten zij in hun presentatie enkele tientallen verschillende voorbeelden zien van toepassingen van hout(skelet)bouw, groot en klein, laag- en hoogbouw, en zelfs van panden met een monumentale uitstraling.

Daarnaast bespraken zij de vele voordelen hiervan, waaronder de flexibiliteit, het lage gewicht, het snel kunnen bouwen, demonteren en daarna hergebruiken. Ook werd ingegaan op de brandwerendheid. Hout is ook goed voor het milieu. “De betonindustrie zorgt voor 14% van alle CO2 uitstoot op aarde Hout slaat CO2 op, in plaats van dat het materiaal CO2 uitstoot en is dus een volledig circulair bouwmateriaal en altijd voorhanden! Op dit moment beslaat betonbouw ca 90% van de gehele bouw. De komende jaren zal houtbouw hier verandering in brengen Houtbouw heeft de toekomst! Because the way we build is in our nature!”, zo sloten Lootens en Boellaard.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Freek Bos, Assistant Professor Concrete Structures & Knowledge Valorisation Officer, was de tweede spreker op het Visie event – Engineering. Hij is werkzaam bij de Technische Universiteit Eindhoven en nam de honneurs waar van Theo Salet, hoogleraar betonconstructies aan de Technische Universiteit Eindhoven. Samen doen zij onderzoek naar 3D-betonprinten en Freek Bos liet hier een aantal voorbeelden van zien, waaronder de unieke brug in Gemert.

Harry Nieman van het Instituut voor Bouwkwaliteit, was de laatste spreker van de dag. Nieman werd in 2014 aangesteld als kwartiermaker voor de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Hij ging onder meer in op het doel van de wet (betere bouwkwaliteit), de inhoud ervan en de wijzigingen ten opzichte van de huidige situatie. Ook besprak hij de stappen die genomen zijn de afgelopen jaar, liet de laatste stand van zaken zien en ging in op de veranderde rollen van de betrokken partijen. “Er gaat veel goed, maar het kan nog veel beter”, aldus Nieman, volgens wie er nog het nodige moet gebeuren voordat de Wet medio 2021 (huidige planning) in gang kan treden.

Rotterdam 11-10-2018
NBVA Visie event Engineering
Fotografie Raphael Drent