Bosbranden Californië en orkaan Michael financieel grootste individuele natuurrampen in 2018

 

De bosbranden in Californië waren vorig jaar in financieel opzicht de grootste individuele natuurrampen in 2018. Zij zorgden gezamenlijk voor een economische schade van $ 24 miljard en een verzekerde schade van $ 18 miljard. Op de tweede plek komt de orkaan Michael die in oktober huishield op het Amerikaanse vasteland: economische schade $ 16 miljard, waarvan $ 10 miljard voor rekening van verzekeraars. Dat zijn enkele uitkomsten uit de inventarisatie van herverzekeraarsgigant Munich Re.

Uit de cijfers blijkt verder dat vorig jaar de totale schadelast als gevolg van natuurrampen $ 160 miljard bedroeg. Dat is weliswaar lager dan die in het extreme orkaanjaar 2017 ($ 350 miljard), maar bijna 15% hoger dan de gemiddelde jaarlijkse schadelast van $ 140 miljard in de afgelopen 30 jaar. De schadelast voor rekening van verzekeraars was vorig jaar met $ 80 miljard bijna twee keer zo hoog als het 30 jaar-gemiddelde van $ 41 miljard, maar wel lager dan die van $ 140 miljard in 2017.

Naast genoemde bosbranden werd de VS veelvuldig getroffen door orkaanschade, die bij elkaar een schadelast van $ 56 miljard met zich meebracht, waarvan de helft verzekerde schade betrof. In Europa vormde de extreme droogte en de hieruit voortvloeiende bosbranden voor de kostbaarste natuurramp van het jaar.  Slechts een deel van de totale schade van $ 3,9 miljard betrof een verzekerde calamiteit.

Japan werd in 2018 getroffen door zeven zware stormen waarvan er vijf als ‘tyfoon’ konden worden aangemerkt. Alleen de grootste – Jebi – veroorzaakte al $ 12,5 miljard aan economische schade en ca $ 9 miljard aan verzekerde schade. Daarnaast zorgde hevige regenval en overstromingen in de regio Hiroshima voor $ 9,5 miljard aan economische schade, waarvan $ 2,4 miljard voor rekening van verzekeraars. Tot overmaat van ramp werd Japan ook nog eens getroffen door twee aardbevingen met een totale schade van $ 9 miljard, waarvan $ 2 miljard verzekerde schade betrof.

Bij alle natuurrampen kwamen vorig jaar 10.400 mensen om het leven, een vijfde van het 30 jaar-gemiddelde  van jaarlijks 50.300.