Bloomberg Intelligence: Inkomsten schadeverzekeraars krijgen impuls door stijgende tarieven

De resultaten van Europese schadeverzekeraars over 2022 zullen opnieuw aantonen dat de premies zijn gestegen nu de sector reageert op de door de inflatie veroorzaakte stijging van de grondstof- en arbeidskosten. Volgens een nieuw rapport van Bloomberg Intelligence illustreren de trends bij de grootste Europese verzekeraars een opwaartse beweging van het zakelijk premieniveau en het ziet ernaar uit dat dit het komende jaar zal aanhouden, zij het in een trager tempo.

 Het verhogen van de premies voor particuliere verzekeringen was een grotere uitdaging, maar ook hier beginnen de premies een opwaartse lijn te vertonen, met name wanneer autoverzekeraars te maken krijgen met hogere kosten als gevolg van de inflatie van reserveonderdelen en de toegenomen technische complexiteit van auto’s. Hogere beleggingsopbrengsten naarmate de rente stijgt en de herverzekeringspremies zullen de huidige rendementen overtreffen, zullen helpen en zouden de toekomstige winsten moeten stimuleren.

Charles Graham, BI Senior Industry Analyst (Insurance), licht toe: “Europa’s grootste verzekeraars zagen de omzet van zakelijke verzekeringen in september opveren, met prijsverhogingen die het gunstige momentum voortzetten tot in het derde kwartaal, een trend die zich lijkt voort te zetten gezien de stijgende inflatie. Ook de volumegroei bleef sterk naarmate de gevolgen van de pandemie afnamen. Particuliere verzekeringen gingen er ook op vooruit, geholpen door de heropening van de reismarkt, en de prijzen begonnen te reageren op de stijgende kosten.”

 Zakelijke businesslines stimuleren groei P&C-inkomsten

 Voor de verzekeringsgroepen Allianz, Axa en Zurich duurde het herstel van de omzet in het derde kwartaal voort: de omzet trok sterk aan door het herstel van de economie en de opleving van het volume van reisverzekeringen na de opheffing van de pandemische vliegbeperkingen. Zurich rapporteerde 13% omzetgroei tot en met september en Allianz 8,8%, geholpen door hogere prijzen die gezien de inflatiedruk naar verwachting niet van koers zullen veranderen.

De groei van de verzekeringsinkomsten hangt af van de ontwikkeling van zowel de prijzen als het volume. Uit de kwartaalcijfers van Allianz, Axa en Zurich Insurance blijkt dat Zurich de sterkste prijsstijging kende in het eerste halfjaar, met een gemiddelde prijsverandering van ongeveer 6%. De prijsstijgingen bij Axa vertraagden van 4,7% in de eerste helft van 2011 tot ongeveer 4,1%21 , terwijl de gemiddelde prijsstijgingen bij Allianz met 4,2% weinig veranderden ten opzichte van vorig jaar.