Blog Peter Hartman: Oneindige verzekering in zicht

Heb je een nieuwe nier of zelfs een ander hart nodig? De 3d print-technologie brengt uitkomst en laat wachtlijsten verdwijnen. De verwachting bij wetenschappers en medische specialisten is, dat binnen 10 jaar vitale menselijke organen  kunnen worden geprint. Analoog aan de APK keuring bij auto’s, kunnen straks menselijke onderdelen niet alleen gerepareerd worden, maar ook geheel vervangen. Mensen zullen hierdoor langer leven en gezond blijven.

In combinatie met een gezonder leefpatroon zal de technologie ervoor zorgen dat de levensverwachting de komende jaren snel toeneemt. Rond 1860 lag deze in Nederland nog op 37 jaar en vandaag volgens het CBS op 82 jaar. De financiële en andere gevolgen van langer leven zijn nu al fors merkbaar en zullen nog vele malen groter worden. Het nodigt de verzekeringswereld uit  hierop te anticiperen en biedt ruimte voor nieuwe oplossingen.

‘Dood genezen’

Nu zullen sommigen denken leuk verhaal, maar als je de ‘onderdelen’ vervangt dan wordt de ‘carrosserie’ toch nog steeds ouder? Aan dit front is ook positief nieuws te melden. Met name door de gen- en nanotechnologie worden gunstige resultaten geboekt bij de vertraging van het verouderingsproces. Als je daarin slaagt pak je tegelijkertijd veel verouderingsziekten aan, zoals hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en dementie.

 Daarnaast boeken medische onderzoekers en specialisten wereldwijd continu vooruitgang bij het voorkomen en bestrijden van levensbedreigende ziektes en afwijkingen. Tja en natuurlijk vinden we de overtreffende trap bij Google. Door Google Ventures wordt jaarlijks honderden miljoenen dollars geïnvesteerd in technologieën en producten die langer leven mogelijk maken. Dochter Calico heeft zelfs als ultiem doel ‘de dood te genezen’. Los van de vraag of dit kan, moeten we ons zeker afvragen of we dit wel willen.

Eindeloos verzekeren

Deze ontwikkelingen wijzigen het risicobeeld nogal en vereisen een nieuwe analyse en verzekeringsaanpak. Het almaar ouder worden zet niet alleen pensioenuitkeringen steeds verder onder druk, maar zullen ook de kosten van de medische zorg veranderen. Zowel positief als negatief. Daar staat tegenover dat verzekeringen langer doorlopen en dus een toename van de premie-inkomsten.

De nieuwe technologie zorgt ook voor nieuwe verzekeringsbehoeften. Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheidsrisico’s van 3d printbedrijven en die voortvloeien uit de gen- en nanotechnologie. Of een verzekering die de risico’s van lang(er) leven dekken. Uiteindelijk vervalt helaas de begrafenisverzekering, als Google in haar missie slaagt. De ultieme droom van iedere verzekeraar wordt dan wel werkelijkheid. Een polis zonder einde .

(Bijdrage van Peter Hartman, Risico & Innovatie adviseur: www.riskfitinnovation.nl)