Bijna helft verzekeraars en kwart banken gebruikt AI

Kunstmatige intelligentie is voor de financiële sector een gouden uitkomst gebleken. Liefst 45%t van de verzekeraars maakt namelijk gebruik van AI. Daarmee is het de branche waarin AI veruit het meest populair is. Ook de bankensector staat in de top-10. Dat blijkt uit onderzoek van linkbuildingbureau Equote, op basis van recent gepubliceerde CBS-data.
< >
Jaron Veldhuis, mede-oprichter van Equote, vertelt: “Banken en verzekeraars gebruiken bijvoorbeeld slimme chatbots die je net als een medewerker helpen met je vragen over je rekening of claims. AI speelt ook een grote rol in het opsporen van fraude door bijvoorbeeld ongebruikelijke transacties snel te herkennen. Dat geldt natuurlijk ook voor verzekeraars: AI kan ongebruikelijke claims op basis van verdachte patronen herkennen. Daarnaast biedt AI gepersonaliseerde financiële adviezen op basis van je eigen uitgavenpatroon. Dit alles maakt je ervaring met een financiële dienstverlener niet alleen veiliger, maar ook een stuk persoonlijker en efficiënter.”
Bijna de helft grote bedrijven gebruikt AI
Met name de grotere bedrijven benutten de mogelijkheden van AI volop. Van de bedrijven met meer dan 500 medewerkers zet zelfs bijna de helft al kunstmatige intelligentie in. Het beveiligen van de ICT-systemen is daarbij het meest genoemde doel (26 procent). Ook middelgrote bedrijven noemen dit meestal als de voornaamste reden voor de inzet van AI. Kleinere bedrijven gebruiken AI daarentegen het vaakst voor marketing en verkoop of de boekhouding.
 :
 
Routinematige taken Volgens mede-oprichter Veldhuis van Equote hoeven we niet bang te zijn dat AI binnen de kortste keren onze banen volledig overneemt. Het gaat volgens hem vooral om routinematige taken. “AI zal bijvoorbeeld geen beslissingen kunnen nemen over leningen of verzekeringen voor mensen in kwetsbare situaties. Deze beslissingen vereisen een afweging van financieel risico tegen sociale verantwoordelijkheid, iets wat AI niet kan beoordelen zonder menselijk inzicht”, aldus Veldhuis.