Bestuurders bestelbusjes zijn de veiligste Britse automobilisten

Bestuurders van bestelbusjes zijn de veiligste automobilisten op de Britse autowegen, zo blijkt uit het onderzoek van het Britse telematicabedrijf Quartix op basis van de meer dan 30 miljoen gedragsgegevens die het dagelijks verzameld van automobilisten.

Per 100.000 gereden mijlen veroorzaken zij gemiddeld twee ongelukken waarbij minstens een persoon lichamelijk letsel opliep. Bij bestuurders van personenauto’s ligt dat aantal bijna vier keer hoog en bij jonge bestuurders zelfs meer dan 20 keer zo hoog: gemiddeld 42 letselgevallen per 100.000 gereden mijlen (160.000 kilometers) en bij de eerste 2.000 mijl die ze rijden ligt dat nog hoger.  Een andere uitkomst uit het onderzoek is dat op elke 1.000 auto’s bestuurders van bestelbusjes een derde minder vaak betrokken is bij letselongevallen dan bestuurders van personenauto’s.

Volgens Quartix kunnen de gegevens over het rijgedrag van bestuurders van bestelbusjes niet alleen helpen het aantal ongevallen met (dodelijk) letsel bij jonge automobilisten terug te dringen maar ook verzekeraars geld laten besparen in de vorm van een lagere schadelast. Een van de uitkomsten is namelijk dat uit de verzamelde data naar voren komt dat vooral jongeren te hard rijden waar de wegomstandigheden dat niet toelaten: Gemiddeld 26 % boven de toegestane snelheid. Bestuurders van bestelbusjes daarentegen passen hun snelheid beter aan de omstandigheden op gevaarlijke wegen aan. “Ons onderzoek maakt een einde aan het vooroordeel dat bestuurders van bestelbusjes verschrikkelijk slechte autorijders zouden zijn.