Autoverzekering via merkdealer een stuk duurder

Autokopers die een verzekering direct bij de merkdealer afsluiten, betalen hiervoor gemiddeld meer premie dan voor een vergelijkbare autoverzekering met dezelfde dekking die je elders kunt afsluiten. Gemiddeld is een autoverzekering bij de dealer maar liefst 15% tot 103% duurder. Dat blijkt uit dataonderzoek van onafhankelijke vergelijkingswebsite Pricewise.

In de eerste helft van dit jaar zijn (operational lease niet inbegrepen) meer dan 130.000 auto`s verkocht, een stijging van 10% ten opzichte van een jaar eerder. Een autoverzekering via de merkdealer kan zo maar € 709,- euro per jaar duurder uitvallen dan een vergelijkbaar alternatief van een andere verzekeraar. Daarnaast ‘sturen’ deze verzekeringen de auto-eigenaar voor elke reparatie naar de merkdealer. Wordt de auto gerepareerd bij een andere dealer, dan kan het eigen risico voor de klant oplopen tot maar liefst € 500,-. Ook geldt de nieuwwaarderegeling bij merkverzekeringen alleen als de verzekerde voor dezelfde auto kiest bij zijn huidige merkdealer. Tot slot kan een consument bij de merkdealer niet altijd terecht voor objectief advies over welke autoverzekering het best bij de bestuurder en de nieuwe auto past.

Besparing tot € 376,- met gelijkwaardige verzekering
Een allriskverzekering via de merkdealer voor de Volkswagen Polo is 74% duurder dan een vergelijkbare autoverzekering met dezelfde dekking via verzekeraar InShared. Hetzelfde geldt voor een allriskverzekering voor een nieuwe SEAT Arona, waarvan in de eerste helft van 2018 1.121 zijn verkocht.

Een bezitter van een Mercedes-Benz A-Klasse uit 2018 kan zelfs € 709,44 per jaar besparen als deze niet kiest voor de allriskverzekering van Mercedes zelf, maar voor het vergelijkbare alternatief van InShared. De allriskverzekering van InShared biedt een vergelijkbare dekking, maar hiervoor betaalt de verzekeringsnemer een maandpremie van € 57,26. Flink lager dan de maandpremie van Mercedes: die ligt op € 116,38 en is daarmee 103% hoger dan die van InShared. In 2018 zijn er al 1.296 Mercedessen A-klasse verkocht.

Ook de eigenaar van een ŠKODA Rapid Spaceback uit 2018 kan flink wat besparen. Van deze auto zijn er 672 verkocht in 2018. De verzekering voor deze auto kost via de dealer € 75,82 per maand, een vergelijkbaar alternatief van Allsecur kost € 48,84 per maand: een jaarlijks bespaarpotentieel van € 323,76. De merkverzekering is in dit geval 55% duurder dan die van Allsecur.