Autoverzekering mét dekking voor inbraak en diefstal bijna even duur als eentje zonder; animo beperkt casco-verzekering in vijf jaar tijd van 28 naar 38%

Het gemiddeld premieverschil tussen de verplichte WA-autoverzekering en de veel uitbreidere ‘beperkt casco’ variant wordt steeds kleiner. Dit blijkt uit vergelijkingscijfers van  vergelijkingsplatform Independer. De beperkt cascoverzekering biedt toegevoegde dekking voor onder meer auto-inbraak en autodiefstal. Op dit moment ligt het premieverschil tussen de twee soorten verzekeringen vaak op nog maar een paar euro per maand. De WA-autoverzekering, die uitsluitend dekking biedt voor schade aan anderen, verliest terrein want steeds meer mensen kiezen voor beperkt casco. 

WA op zijn retour? 

De beperkt cascoverzekering rukt op, constateert Independer. Deze autoverzekering biedt, naast WA-dekking, eveneens dekking bij diefstal van de auto. Tegelijk ben je ermee verzekerd tegen inbraak, schade door ruitbreuk, brand, storm, hagel en aanrijdingen met dieren. In 2015 was de beperkt cascoverzekering minder in trek. Bij ‘slechts’ 28% van de vergeleken polissen, zochten mensen bij Independer naar beperkt casco. Bij WA was dat toen 36%. Nu – vijf jaar later – is de populariteit omgewisseld en is beperkt casco goed voor 38%. In slechts een kwart van de gevallen zoeken mensen nu nog naar een WA-dekking. De keuze voor de duurdere volledig cascoverzekering – ook wel bekend als allrisk – is al jaren stabiel. Sinds 2015 kiest tussen 35 en 38% voor deze verzekering. Bij volledig casco is alle schade aan de eigen auto gedekt, ook als de verzekerde de schade zelf veroorzaakt.

Mensen vaak niet op de hoogte van hun dekking 

“Er zijn veel misverstanden als het gaat om dekking bij de autoverzekering”, zegt Suzan Samson van Independer. “Zo spreken wij vaak klanten die ten onrechte denken dat ze met een WA-polis verzekerd waren voor inbraakschade aan hun auto. Dat is een tegenslag want kosten voor inbraakschade kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Alleen met beperkt – of volledig cascodekking ben je hiertegen verzekerd.”  

Ondanks dat de premies voor de autoverzekering al jaren stijgen, wordt het gemiddeld premieverschil tussen WA en beperkt casco jaarlijks steeds kleiner. De lagere premie van WA is sinds 2015 sneller gestegen dan de hogere premie van beperkt casco. Samson: “Het resultaat is dat het verschil nu vaak nog maar op een paar euro per maand ligt. In bijna 40% van onze vergelijkingen is het minder dan 5 euro. Wij zien ook dat mensen steeds vaker eieren voor hun geld kiezen en zich uitgebreider verzekeren. Met politiecijfers die melding maken van 50.000 autoinbraken en 35.000 autovernielingen in 2019, kan beperkt casco een afweging zijn. Juist nu je voor een paar euro extra zoveel meer dekking krijgt.”