Australisch Verbond van Verzekeraars verklaart overstromingen als ramp na meer dan 5.000 schadeclaims

De Insurance Council of Australia (ICA) heeft de overstromingen in Sydney en het bredere New South Wales na hevige regenval officieel als ramp verklaard nadat in het weekend meer dan 5.000 claims waren ingediend Hiermee beoogt de verzekeraarsorganisatie  de verwerking van claims voor polishouders die zijn getroffen door de overstromingen in NSW, te versnellen. Ondertussen wordt ook het zuidoosten van Queensland in de gaten gehouden om te bepalen of een soortgelijke verklaring vereist is voor die staat.

KPMG-partner Scott Guse zei dat het extreme weer hoogstwaarschijnlijk de premies zullen opdrijven en de lobby-inspanningen van de verzekeringssector vergroten voor een betere infrastructuur voor de beperking van het overstromingsrisico, waaronder mogelijk het verhogen van de Warragamba-dam.

De Insurance Australia Group (IAG), eigenaar van merken als NRMA en CGU, meldde dat het begin maandagmiddag meer dan 2.800 claims had ontvangen, maar zei dat het te vroeg was om de kosten van de overstromingen en stormen nauwkeurig vast te stellen.  De groep heeft een maximaal  eigen risico retentie voor gebeurtenissen  van $ 169 miljoen of $ 135 miljoen voor een tweede gebeurtenis. IAG-topman Nick Hawkins zegt  dat claimteams zullen worden gestuurd zodra het veilig is om de getroffen gebieden te betreden.

De verzekeraar van Queensland, Suncorp, eigenaar van merken als AAMI en GIO, zegt dat het vanaf maandagochtend ongeveer 1.300 claims had ontvangen en dat de volumes de komende dagen naar verwachting zullen stijgen. De schadereserveringen  van de groep bedraagt ​​$ 950 miljoen, waarvan $ 643 miljoen al gebruikt is vanaf 28 februari.. Morningstar-analist Nathan Zaia verwacht dat de overstromingen waarschijnlijk meer claims zouden veroorzaken dan de bosbranden in 2020, aangezien deze natuurramp dichtbevolkte gebieden had getroffen.”Maar in termen van het totale claimbedrag in dollars, denk ik dat het nog te vroeg is om dat te weten.”

  Volgens ICA-gegevens bedroeg de rekening voor de bosbranden in 2020 in totaal $ 2,32 miljard van ongeveer 38.181 claims, de hagelstorm in het zuidoosten van Queensland in november 2019 kostte $ 451 miljoen voor 28.642 claims, de hagelbuien in januari 2020 in Victoria, ACT, NSW en Queensland kosten $ 1,5 miljard voor 124.693 claims en de overstromingen in Queensland in 2011 kostten $ 1,5 miljard voor ongeveer 38.460 claims. Wereldwijd ratingbureau S&P zegt dat Australische verzekeraars “goed gepositioneerd” waren om overstromingsclaims af te handelen, mede door de  herverzekering.