Australië: Overstromingsschade in het oosten zijn met bijna 3 miljard dollar de hoogste ooit

Dataprovider PERILS heeft haar eerste raming van de door de verzekeringssector geleden schade bekendgemaakt voor de overstromingen in Oost-Australië, die plaatsvonden van 23 februari tot 8 maart 2022. PERILS’ eerste raming van de verzekerde schadelast, gebaseerd op schadegegevens verzameld van het grootste deel van de Australische verzekeringsmarkt, bedraagt A$ 3,99 miljard ($ 2,94 miljard) aan schade aan eigendommen en autocasco’s.  

Darryl Pidcock, hoofd van PERILS Asia-Pacific, zegt in een toelichting: “Deze gebeurtenis is het grootste overstromingsschadebedrag ooit voor de Australische verzekeringssector en overtreft het record van de overstromingen in Brisbane in 2011. Vanuit meteorologisch oogpunt was het een zeer complexe gebeurtenis met wisselende weersystemen tijdens de schadeperiode.” In de periode van 23 februari tot 8 maart 2022 kreeg de oostkust van Australië te maken met een lange periode van hevige regenval die resulteerde in grote overstromingen van rivieren en oppervlaktewateren. Dit was aanvankelijk te wijten aan een moessontrog die zich ontwikkelde in de regio’s Zuidoost Queensland en Noord-New South Wales. De neerslaghoeveelheden voor de overstromingen in Oost-Australië overtreffen in sommige gebieden de historische records, vooral in de regio’s Zuid-Oost Queensland en Noord-New South Wales.

Pidcock: “De schade die het gevolg was van de overstromingen was aanzienlijk, vooral in Zuid-Oost Queensland en de noordelijke regio’s van New South Wales. Gezien de complexiteit van de weersystemen zal de toepassing van ‘event definition’-clausules voor herverzekeringsdoeleinden variëren op de markt. Dergelijke clausules kunnen meteorologische voorwaarden en/of schadeaggregatieperiodes omvatten, zoals de 168-uursclausule, hetgeen betekent dat er geen gemeenschappelijke marktnorm is die op de schades wordt toegepast. Gezien deze factoren zijn de schades van deze calamiteit door PERILS gerapporteerd als één enkele verzekeringsgebeurtenis.”

De PERILS-ramingen van industriële schades die via de PERILS Industry Loss Index Service worden verstrekt, kunnen worden gebruikt als triggers in verzekeringsrisicotransacties zoals loss warranty contracts (ILW) or insurance-linked securities (ILS). De dienst bestrijkt momenteel de volgende 17 landen: Australië, Oostenrijk, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Turkije, en het Verenigd Koninkrijk. Bovendien zijn er PERILS-sectorgegevens beschikbaar voor Indonesië, de Filippijnen en Thailand.