Atradius in Landen-rapport West-Europa: De trendmatige verbetering van insolventies in Nederland zal naar verwachting keren in 2019

De trendmatige verbetering van insolventies in ons land zal naar verwachting keren in 2019, meldt Atradius in haar onlangs verschenen Landen-rapport West-Europa. “Het economische herstel heeft ervoor gezorgd dat het aantal bedrijfsfaillissementen sinds 2014 jaarlijks afneemt, en dit met 8,6% tot 4.223 gevallen in 2018 (inclusief eenmanszaken). Gedaalde export en toegenomen economische onzekerheid zullen de groei van het bbp in 2019 echter aantasten, waarbij het aantal faillissementen naar verwachting met 3% zal stijgen”, aldus de kredietverzekeraar.

De economische expansie zal naar verwachting volgens Atradius vertragen in 2019 na solide prestaties in 2017 en 2018. “Terwijl de binnenlandse vraag groot blijft, zullen de export en de investeringsgroei naar verwachting afnemen. De export ondervindt hinder van de verminderde vraag van Frankrijk en Duitsland (samen goed voor meer dan 30% van de Nederlandse export) en heeft te kampen met de toegenomen onzekerheid met betrekking tot de wereldwijde handel. Er is sprake van nauwe handels- en investeringsrelaties met het Verenigd Koninkrijk. Transportuitrustingen, chemie, elektronica en voeding zijn de sectoren die mogelijk het zwaarst worden getroffen door de Brexit.”                                                                                    In 2019 blijft de particuliere consumptie echter profiteren van een dalende werkloosheid en een groter beschikbaar inkomen van huishoudens, vervolgt Atradius. “Gezien de hoge hypotheekschuld en de mate waarin banken afhankelijk zijn van de vastgoedmarkt, zou een nieuwe verslechtering van de vastgoedprijzen een mogelijk neerwaarts risico kunnen zijn. Een grote neerwaartse correctie van de vastgoedmarkt zal een negatieve impact op de consumptie van huishoudens en op de stabiliteit van de financiële sector hebben.”

Vooruitzichten prestaties Nederlandse sectoren

Atradius beschrijft in het rapport de economische ontwikkelingen binnen twaalf Europese landen. Dat zijn naast Nederland België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Per land worden ook de vooruitzichten weergegeven van een 15-tal bedrijfstakken.

Zowel de chemie/farmacie als de staalsector krijgen het predikaat ‘uitstekend’ mee: Hierin is volgens Atradius  het kredietrisico in de sector laag en zijn de bedrijfspresentaties in de sector sterk ten opzichte van de trend op lange termijn. De vooruitzichten in de sectoren landbouw, elektronica/ICT, diensten, textiel, machines/engineering en financiële diensten worden bestempeld als goed: “Het kredietrisico in de sector is gunstig; de bedrijfsprestaties in de sector liggen boven de trend op lange termijn.”

De vooruitzichten in de overige sectoren worden als ‘redelijk’ aangemerkt: “Het kredietrisico in de sector is gemiddeld; de bedrijfsprestaties in de sector zijn stabiel.” Dat geldt voor de sectoren automotive/transport, bouw, bouwmaterialen, duurzame consumptiegoederen, papier, staal en textiel. Voor geen enkele sector zijn de vooruitzichten ‘matig’ of ‘slecht’.