Aon’s Global Catastrophe Recap: Economische en verzekerde schade door weergerelateerde calamiteiten fors lager dan gemiddeld

Natuurrampen en andere weergerelateerde calamiteiten zorgden  in de eerste helft van dit jaar voor in totaal  $ 73 miljard aan economische schade. Dat is 40% lager dan de $ 121 miljard in dezelfde periode in 2018 en ook 22% lager dan het gemiddelde schadebedrag sinds 2000 van $ 94 miljard. Dat blijkt uit  de vorige week verschenen  Aon’s Global Catastrophe Recap. Daaruit blijkt verder dat de verzekerde schade door natuurrampen en weeregerelateerde calamiteiten in de eerste zes van maanden van dit jaar $ 20 miljard beliep, 45% lager dan de $ 63 miljard in de eerste helft van het vorige jaar en 26% lager dan de gemiddelde schadelast sinds 2000 van $ 27 miljard.

Op basis van Aon’s rapport kan worden gesteld dat 2019 tot dusver als ‘ het Jaar van de weerrecords’  kan worden bestempeld, Zo werd in Frankrijk de warmste temperatuur ooit gemeten (45º C) en in Australie de warmste maand in de historie (30ºC), werd in de VS de natste 12 maanden ooit geregistreerd en werd Peru getroffen door de zwaarste aardbeving in de geschiedenis – 8.0  op de schaal van Richter  en werd tijdens een typhoon in Azie snelheden gemeten van 160 miles per uur (257,5 km/uur).

In totaal werden in de eerste helft van dit jaar 163 weergerelateerde calamiteiten geregistreerd, vooral kleinere en middelgrote rampen met een grote impact op de samenleving maar niet zozeer in financieel opzicht. Dat zijn er 17 (ruim 10%) minder dan het jaarlijkse gemiddelde: 180 incidenten.  In de EMEA-regio werden 50 calamiteiten geregistreerd, in Azie/Pacific 45, in de VS 37 en 20 in de rest van Noord-Midden- en Zuid-Amerka.

Economische schade

In de eerste helft van dit jaar deden zich 17 individuele calamiteiten voor met een economische schade van $ 1 miljard of meer. Het gaat op een calamiteit na – een aardbeving in Sichuan, China – allen om weergerelateerde events. De grootste calamiteit deed zich voor in Iran, waar in maart/april een overstroming een economische schade met zich meebracht van $  8,3 miljard, gevolgd door de cycloon Fani in India/Bangla Desh  (mei, $  8,1 miljard),  en een overstroming in China (juni, $ 7,7 miljard) . De Top-5 wordt gecompleteerd door overstromingen in de VS (maart, $5 miljard en mei, $4 miljard).

Verzekerde schade

De 163 natuurrampen en andere weergerelateerde calamiteiten zorgden zoals gezegd voor een schadelast voor verzekeraars van $  20 miljard, ruim een kwart lager dan de gemiddelde schadelast  sinds 2000. Alleen in regio Azie/Pacific was de schadelast met $ 2.4 miljard hoger dan het gemiddelde in de afgelopen 19 jaar ($ 2,1 miljard), wat vooral was toe te schrijven aan de overstromingen in Queensland, Australie , de cycloon Fani in India en de overstromingen in China.

De kostbaarste schade voor verzekeraars deed zich eind mei in de VS (zwaar weer $  2 miljard), gevolgd door noodweer elders in de VS in maart ($ 1,2 miljarden soortgelijk noodweer eind februari ($ 1 miljard). Tussen de vier miljardenschades voor verzekeraars  zat een calamiteit in Europa: de zware storm Eberhard, die in maart in west- en midden Europa  voor $ 1,1 miljard  aan schade met zich meebracht voor verzekeraars.

Het volledige rapport vindt  u hier: http://thoughtleadership.aon.com/Documents/20190723-analytics-if-1h-global-report.pdf