Aon-studie: “Differentiatie verzekeraars sleutel tot positieve resultaten bij herverzekeringsrenewals: alternatief kapitaal stevent af op robuust jaar terwijl traditioneel kapitaal afneemt


Kopers van herverzekeringen tijdens de vernieuwingsperiode werden geconfronteerd met ‘een bijna perfecte storm’ doordat de beperkingen op de herverzekeringscapaciteit werden verergerd door de stijgende vraag van verzekeraars naar herverzekeringsbescherming. Dat blijkt uit Aon’s Reinsurance Market Dynamics-rapport, waarin de macro-economische en industrietrends worden geanalyseerd die tijdens de   herverzekeringsrenewals per 1 juni en 1 juli jl. zijn  waargenomen

Volgens de gegevens van Aon daalde het herverzekeringskapitaal van $ 675 miljard dollar op 31 december 2021 naar $ t 645 miljard dollar op 31 maart 2022. Binnen dat totaal steeg het alternatieve kapitaal tot $ 97 miljard, omdat beleggers de waarde van diversificatie en hogere marges erkenden tegen de achtergrond van meer turbulente financiële markten, waarbij de vraag groter was dan het aanbod.

Voor het eerst sinds de verwoestende Amerikaanse orkanen van 2004 en 2005 – waaronder Charley, Ivan, Katrina, Rita en Wilma – kromp de capaciteit voor materiële natuurrampen tijdens de renewalperiode, vooral voor lagere herverzekeringslimieten voor catastroferisico’s in Florida. Inflatie en volatiliteit op de beleggingsmarkten, gecombineerd met hoge schades door natuurrampen, dreven de vraag van verzekeraars naar hogere herverzekeringslimieten op.

De markt voor herverzekering van schadeverzekeringen bleef daarentegen stabiel, hoewel de bezorgdheid over sociale inflatie en opkomende risico’s ook voor meer uitdagende vernieuwingen zorgde.Ondanks de uitdagingen kon het merendeel van de verzekeraars tijdens de renewals  uiteindelijk toch aan hun herverzekeringsbehoeften voldoen.

Joe Monaghan, global growth leader voor Aon’s Reinsurance Solutions, verklaart: “De herverzekeringsmarkt voor property-verzekeringen nadert wellicht snel een echte ‘harde’ markt, waar niet snel aan de totale vraag wordt voldaan. Inflatie, onzekerheid op de economische en financiële markten en klimaatverandering zullen de volatiliteit verhogen en het kapitaal van verzekeraars onder toenemende druk zetten, net nu herverzekeraars zich terugtrekken. Een heroverweging van de toegang tot kapitaal door het aantrekken van nieuwe bronnen van kapitaal naar de markt, in combinatie met datagestuurde portefeuilledifferentiatie, zal van essentieel belang zijn om in de toekomst aan de herverzekeringsbehoeften van verzekeraars te voldoen, zodat verzekeraars hun flexibiliteit kunnen behouden en betere zakelijke beslissingen kunnen nemen.”

In het rapport wordt ook benadrukt dat de differentiatie van verzekeraars van cruciaal belang is vanwege de toenemende neiging van herverzekeraars tot het nemen van “kwaliteitsrisico’s”. Monaghan voegt daaraan toe: “Differentiatie en anticiperen op de zorgen van herverzekeraars is steeds belangrijker voor verzekeraars om hun steun veilig te stellen, de best beschikbare voorwaarden te verkrijgen en de veerkracht van hun bedrijf te behouden.”

Om het rapport Reinsurance Market Dynamics van Aon te bekijken, volg deze link: https://www.aon.com/getmedia/06443d69-ac99-441e-8693-3e1abbfaa57f/2022630-june-july-rmd.pdf