Aon Global Market Insights: Gematigde prijzen in Europa ondanks krappe capaciteit, maar hogere premies voor cyber-, VS-, Nat Cat- en auto-risico’s

Aon Global Market Insights: Gematigde prijzen in Europa ondanks krappe capaciteit, maar hogere premies voor cyber-, VS-, Nat Cat- en auto-risico’s

De verzekeringspremies voor riskmanagers in de EMEA-regio en Groot-Brittannië matigen, maar blijven hoog voor cyber-, VS-, natuurrampen- en automobielrisico’s, aldus het vierde kwartaalrapport Global Market Insights van Aon. Het rapport laat verder zien  dat de capaciteit krap maar in de meeste gevallen voldoende is, dat de  gunstige premies voor lokale verzekeraars in sommige landen leiden tot concurrentie op de markt in het algemeen en dat de capaciteit krap is, vooral voor cyber, D&O en aan natuurrampen blootgestelde property- & casualtyrisico’s.

Er is volgens het onderzoek nieuwe capaciteit op de markt gekomen, maar het totale beschikbare kapitaal blijft in sommige segmenten onder het vroegere niveau. “Voor sommige producten, zoals handelskrediet, is er echter meer vraag. De dekking is grotendeels gestabiliseerd, met uitzondering van de beperkingen die zijn opgelegd voor cyber- en financial lines-verzekeringen.”

Aon: “De acceptatiediscipline, de striktheid en het toezicht zijn zowel voor lokale als multinationale risico’s verbeterd. Robuuste aanvragen krijgen de gunstigste reacties. De meeste contracten worden verlengd met aflopende limieten. Er is een groeiende tendens bij verzekeraars om de maximumlimieten te verlagen, wat leidt tot meer lagen/bijverzekeringen per plaatsing. De eigen risico’s staan onder druk, vooral in verband met risico’s die aan de VS zijn blootgesteld.”

Nederlandse markt

In het onderzoek worden ook enkele regionale markten belicht. Over de Nederlandse markt schrijft Aon in het rapport: “De omstandigheden op de property-markt zijn over het algemeen verbeterd, maar blijven uitdagend, vooral voor slecht presterende risico’s  zoals levensmiddelen, diervoeders, afval en chemicaliën. Eencijferige premieverhogingen zijn in de meeste gevallen haalbaar, hoewel noodlijdende risico’s nog steeds met aanzienlijke stijgingen worden geconfronteerd. Verzekeraars zijnvoorzichtig maar tonen toch enige flexibiliteit, vooral voor goed presterende risico’s met degelijke verzekeringstechnische informatie.”

Volgens het rapport is er minder capaciteit beschikbaar voor casualty/ liability-verzekeringen in zowel primaire als excess-layers, in combinatie met hogere premies, strengere acceptatievoorwaarden, dekkingsbeperkingsmandaten en trage reacties van verzekeraars, waarbij meer een beroep wordt gedaan op captives wanneer die beschikbaar zijn. De premies voor cyberverzekeringen blijven stijgen en de acceptatievoorwaarden zijn strenger geworden voor verzekerden. De tarieven blijven fors stijgen, de capaciteit blijft krap en het acceptatieproces is streng, met uitgebreide en gedetailleerde informatie. De limieten gaan omlaag en verzekeraars stellen aanzienlijke verhogingen van het eigen risico verplicht. De omstandigheden op de D&O-markt zijn enigszins versoepeld, met als belangrijke uitzondering de risico’s die aanzienlijke Covid-19-impacts hebben ondervonden.”

Duitsland

De appetite naar property-verzekeringen is afgenomen omdat de schaderatio’s hoog blijven en verzekeraars zich blijven richten op het saneren van hun portefeuille en aanzienlijke tariefverhogingen blijven opleggen, met name voor grote risico’s die worden blootgesteld aan natuurrampen en risicotypes die slecht presteren, aldus het rapport. De capaciteit is over het algemeen voldoende, hoewel verzekeraars zeer voorzichtig blijven over waar zij wordt ingezet. De uitdagende marktomstandigheden zullen naar verwachting aanhouden, maar zullen voor de meeste risico’s waarschijnlijk afnemen, met als belangrijke uitzonderingen de risico’s in moeilijkheden en kritieke sectoren zoals voeding en recycling, aldus Aon.

In het rapport wordt opgemerkt dat verzekeraars hun portefeuilles voor casualty- en liability-verzekeringen opnieuw bekijken en waar nodig hun dekkingen en prijzen aanpassen, met een bijzondere focus op complexe risico’s. Productrecalls en productaansprakelijkheid worden het meest geconfronteerd met een uitdagend acceptatieklimaat. De premies voor cyberverzekeringen blijven stijgen en de acceptatievoorwaarden  zijn zwaarder geworden voor verzekerden, terwijl verzekeraars hun capaciteit op basis van individuele risico’s verminderen. D&O/bestuurdersaansprakelijkheid wordt geconfronteerd met aanzienlijke premiestijgingen, strenge acceptatiepraktijken en een aanhoudende inkrimping van de capaciteit. Hoewel de capaciteit voor de meeste risico’s over het algemeen toereikend is, zijn de maximumcapaciteiten aanzienlijk verlaagd.

Verenigd Koninkrijk

De omstandigheden blijven moeilijk voor property-risico’s, met over de hele lijn voortdurende premieaanpassingen. Waar eerdere correcties zijn toegepast, is de huidige, extra stijging echter aan het afzwakken. De riskappetite en de concurrentie nemen toe voor bepaalde sectoren en/of waar vooruitgang op het vlak van rismanagement kan worden aangetoond en terwijl de capaciteit naar verwachting voldoende zal zijn voor de meeste risico’s, zullen de zware industriesectoren het moeilijk blijven krijgen, aldus Aon.

Volgens het rapport verkleinen casualty- & liability-verzekeraars hun aanbod, verluchtigen ze de layers, verhogen ze de prijzen en scherpen ze de voorwaarden aan, hoewel verwacht wordt dat de omstandigheden zich zullen stabiliseren en de premiestijgingen in 2022 zullen afnemen. Verzekeraars hanteren een strengere acceptatie voor cyberverzekeringen, wat leidt tot een vermindering van de beschikbare capaciteit. De omstandigheden op de D&O-markt zijn in 2021 versoepeld en er is nieuwe capaciteit op de markt gekomen. De eerste tekenen wijzen op een grotere riskappetite van verzekeraars, waardoor de concurrentie op de markt zou moeten toenemen en de premiestelling en capaciteit verder zouden moeten stabiliseren, aldus het rapport.

Iberia

De propertymarkt is een uitdaging, vooral voor risico’s in de voedings-, afval- en chemiesector en voor risico’s die zijn blootgesteld aan natuurrampen, aldus het rapport. Robuuste verzekeringstechnische informatie is essentieel om markten aan te trekken en de beste resultaten te behalen. De premiestijgingen zijn voor sommige risico’s gestabiliseerd, maar blijven aanzienlijk voor slecht presterende risicovormen en geografische gebieden, risico’s die worden bedreigd door natuurrampen en sectoren met ongunstige ervaringen, zoals levensmiddelen, afval, hout, pulp en papier, en chemie.

 De grootste uitdagingen en impact ten aanzien van capaciteit en winstgevendheid liggen voor casualty- & liability-verzekeraars volgens Aon bij risico’s in de automobielsector, de farmaceutische sector en de spoorwegsector, alsook door risico’s met blootstelling/activiteiten in de VS. Goed presterende risico’s krijgen bij renewals te maken met vlakke aanpassingen, terwijl andere risico’s een bescheiden stijging kennen. Cyberrisico’s worden geconfronteerd met aanzienlijke premiestijgingen, strenge en strikte acceptatievoorwaarden en beperkte capaciteit, terwijl uitgebreide en gedetailleerde informatie vereist is. Voor D&O zullen de marktomstandigheden in 2022 moeilijk blijven, vooral in de primaire layers maar kunnen ze verder stabiliseren in de hogere excess layers.

Italië

De omstandigheden op de propertymarkt blijven uitdagend, vooral voor multinationale risico’s. De capaciteit is beperkt, aanzienlijke prijsstijgingen zijn de norm en verhogingen van het eigen risico worden verplicht gesteld. Terwijl goed presterende, niet aan catastrofes blootgestelde risico’s soms met ééncijferige verhogingen worden geconfronteerd, krijgen slecht presterende en/of aan catastrofes blootgestelde risico’s te maken met meer aanzienlijke premieverhogingen. Verzekeraars verminderen hun participatie, waardoor meer polissen en verzekeraars nodig zijn om plaatsingen te voltooien, merkt Aon op.

De prijzen voor casualty- & aansprakelijkheidsverzekeringen zijn voor de meeste risico’s aanzienlijk gestegen, waarbij slecht presterende sectoren, zoals de automobielsector en de biowetenschappen, met zeer uitdagende omstandigheden te maken krijgen. Verzekeraars hebben hun aangeboden limieten verlaagd, waardoor de programmastructuren moeten veranderen; bijvoorbeeld van een enkele polis uitgegeven door een enkele verzekeraar naar een gelaagde plaatsing met meerdere verzekeraars die deelnemen. Cyber is volatiel en vormt een uitdaging, met aanzienlijke tariefstijgingen, en ondanks het feit dat er nieuwe capaciteit op de markt is gekomen, is deze niet voldoende, aldus het rapport. Voor D&O hebben slecht presterende sectoren en risico’s, evenals startups, te maken met een zeer beperkte appetijt en de meest uitdagende marktomstandigheden; maar over het algemeen gaan de prijsstijgingen door, hoewel ze zijn vertraagd.