Aon en Willis Towers Watson kappen megafusie af

 De beide makelaarsgiganten Aon en Willis Towers Watson zijn tot een wederzijds akkoord gekomen om een punt te zetten achter hun voorgenomen megafusie nadat de voortgang  in een ‘impasse’ was geraakt als gevolg van de bezwaren van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ). Met de voorgenomen overname van WTW door Aon was een bedrag gemoeid van $ 30 miljard

De megafusie werd voor het eerst aangekondigd op 09 maart 2020. In de afgelopen 16 maanden zijn beiden makelaars – de nummers twee en drie van de wereld –  de ene horde na de andere van regelgevende uitdagingen tegengekomen. Onlangs kregen ze goedkeuring van de Europese Commissie maar de Amerikaanse DOJ spande een ‘anti trust’– rechtszaak tegen de megafusie aan waardoor het momentum van de deal tot stilstand kwam.

Greg Case, CEO van Aon, verklaarde: “Het standpunt van de DOJ gaat voorbij aan het feit dat onze activiteiten complementair zijn op een breed, concurrerend gebied van de economie. We zijn ervan overtuigd dat de combinatie ons gezamenlijk vermogen om te innoveren ten behoeve van onze klanten zou hebben versneld, maar het onvermogen om een versnelde oplossing van de rechtszaak te bewerkstelligen heeft ons tot dit besluit gebracht.”

Hij vervolgt: “In de afgelopen 16 maanden hebben onze collega’s potentiële uitdagingen omgezet in kansen om onze ‘Aon United strategie’ te bevorderen. We hebben voortgeborduurd op onze staat van dienst op het gebied van innovatie, zijn doorgegaan met het leveren van toonaangevende prestaties en het boeken van vooruitgang ten opzichte van onze belangrijkste financiële maatstaven en gaan verder met de sterkste scores op het gebied van collegiale betrokkenheid en klantfeedback in meer dan tien jaar”, voegde Case toe. “Ons respect voor Willis Towers Watson en de teamleden die we door dit proces hebben leren kennen, is alleen maar gegroeid.”

Ook John Haley, CEO van Willis Towers Watson, sprak zijn waardering en ‘diepe respect’ uit voor de Aon-collega’s die hij via het dealproces heeft leren kennen. “De veerkracht en inzet van ons team zijn een bron van trots en vertrouwen”, aldus Haley. “Zij hebben de overtuigende waardepropositie van Willis Towers Watson verder tot leven gebracht om onze klanten beter van dienst te zijn op het gebied van mensen, risico en kapitaal. Ook in de toekomst blijven we ons richten op onze collega’s, onze klanten en onze aandeelhouders. Wij zijn ervan overtuigd dat we in een goede positie verkeren om wereldwijd krachtig te concurreren en zullen doorgaan met het introduceren van belangrijke innovaties op de markt.”

Na de beëindiging van de overeenkomst over de krachtenbundeling zullen beide bedrijven nu onafhankelijk verder gaan. Aon zal een beëindigingsvergoeding van $ 1 miljard betalen aan Willis Towers Watson. Beide bedrijven zullen verdere financiële updates en vooruitzichten geven op hun respectieve Q2 2021 earnings calls, die plaatsvinden op 30 juli voor Aon en 3 augustus voor Willis Towers Watson.