Amerikaanse verzekeringsmarkt blijft verharden in derde kwartaal 2020 vooral bij D&O en umbrella-dekkingen

De premiestijgingen in het derde kwartaal van 2020 waren in de VS meer uitgesproken dan in voorgaande kwartalen, zo blijkt uit de resultaten van de driemaandelijkse Commercial Property / Casualty Market Index van de makelaarsbrokersorganisatie Council of Insurance Agents & Brokers (CIAB). Hieruit blijkt dat de gemiddelde premiestijging 11,7% bedroeg, vergeleken met 10,8% in het tweede kwartaal Q2 2020. Het was het 12e kwartaal op rij waarin de premies stegen ten opzichte van het kwartaal ervoor. 

De premies stegen bij alle businesslines  – inclusief die voor arbeidsongevallen – en die was voor verschillende branches significant. De grootste toename deed zich voor bij zogeheten umbrella-polissen: 22,9%, volgend op een stijging met 20% in het kwartaal daarvoor. Bij D&O-verzekeringen werd een aanzienlijke premieverhoging genoteerd van gemiddeld 16,1%, gevolgd die voor property-polissen met een stijging van 14,2%. De prijzen voor arbeidsongevallen bleven ook stijgen, gemiddeld met 1,5%, waardoor een einde kwam aan de reeks prijsverlagingen van 21 kwartalen op rij. Grote accounts zagen de grootste gemiddelde premiestijging: met 15,3%, vergeleken met 14,2% in Q2 en 12,6% in Q1 2020. Middelgrote accounts kenden ook opmerkelijke stijgingen, met een gemiddelde stijging van 12,7%, vergeleken met 11% in Q2 en 9,8% in Q1 2020. Kleine accounts kenden een gemiddelde stijging van 7,1%.

 “Het is duidelijk dat de pandemie de marktomstandigheden in voorgaande kwartalen heeft versneld”, aldus Ken A Crerar, president / CEO van CIAB. “De financiële stress van de aanhoudende economische krimp heeft bijgedragen tot hogere premies over de gehele linie, en tot een verhoogde waakzaamheid en onwil van verzekeraars om extra risico’s te nemen. Het is van cruciaal belang voor makelaars om op te treden als vertrouwde adviseurs voor hun klanten en hen door deze moeilijke tijd heen te helpen. “

In termen van capaciteit meldde 90% van de respondenten dat de tekencapaciteit van verzekeraars voor umbrella-dekkingen in het derde kwartaal van 2020 was afgenomen, terwijl bijna 80% ook aangaf dat de capaciteit voor property-risico’s  aanzienlijk was verminderd. Respondenten meldden bosbranden in Californië, een tornado-uitbraak in het zuidoosten, een augustusstorm in het middenwesten en krachtige orkanen. De capaciteitsvermindering ging gepaard met verhoogde eigen risico’s, verlaagde limieten en meer onderzoeken  door de verzekeraars. Volgens de CIAB meldden respondenten aanzienlijke schadepreventievereisten in het derde kwartaal van 2020 en meldden ze dat verzekeraars meer gedetailleerde financiële gegevens en zakelijke inkomstenoverzichten van de verzekerden verlangden.  

De index registreerde een sterke stijging van de vraag naar productlijnen zoals bedrijfsonderbreking, werkgeversrisico’s, D&O en alle businesslines  die door de pandemie werden getroffen, enigszins afzwakte in het derde kwartaal, maar de vraag naar deze businesslines bleef nog steeds hoger dan normaal. Wat claims betreft, stelt de index: “Na de aanvankelijke stormloop van bedrijfsonderbrekingsclaims – van 18% in Q4 2019 naar 75% in Q1 2020 en 94% in Q2 2020 – lijken de zaken enigszins afgenomen in Q3. Het aantal bedrijfsonderbrekingsclaims blijkt nog steeds hoger dan normaal, met 62% van de respondenten die een toename melden.  Andere verzekeringslijnen die een buitensporige impact zagen op het aantal claims als gevolg van de pandemie, hoewel in de tegenovergestelde richting, zoals zakelijk  auto of algemene aansprakelijkheid, zijn  ook nog niet teruggekeerd naar normale niveaus. ”

Het voegt eraan toe: “De beperkingen voor openbare activiteiten lijken een neerwaartse druk te hebben uitgeoefend op het aantal claims voor zakelijke verzekeringslijnen waarvan de dekking over het algemeen niet wordt veroorzaakt door pandemische risico’s. De pandemie was echter niet de enige oorzaak van claimactiviteit. Verschillende respondenten merkten op dat er meer claims op bedrijfsmatige property-polissen    zijn gevallen, waarvan natuurrampen een belangrijke oorzaak waren