AM Best: Brexit heeft gering onmiddellijk effect op verzekeraars in UK en EU

Volgens AM Best heeft het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU een gering effect op de verzekeraars in de UK en de EU waarvoor het ratingbureau de ratings verzorgt. Op de langere termijn zullen handelsorganisaties en nieuwe wet- en regelgeving rondom de Brexit  wel impact hebben op verzekeraars.

In haar uitgave ‘Brexit Bells Ring For UK and EU Insurers’stelt AM Best dat gedurende de elf maanden na de Brexit-datum van 31 januari Britse verzekeraars de mogelijkheid hebben om via de bestaande passporting rights zaken te blijven doen binnen de Eurozone ( European Economic Area EEA) en gelden voor EU-verzekeraars dezelfde rechten op de Britse markt.  Deze mogelijkheid komt aan het eind van de overgangsperiode naar verwachting te vervallen.

Volgens Catherine Thomas, senior director analytics bij AM Best, hebben de meeste in de UK gevestigde verzekeraars die gebruik hebben gemaakt van de zogeheten EU passporting rights, zoals Lloyd’s, de Londen markt en andere op de (groot)zakelijke markt actief zijnde verzekeraars reeds voorzieningen getroffen om , ook na de overgangsperiode zaken te blijven dien in de EU-landen. Bijvoorbeeld door op het Europese vasteland dochter- of zuster op te zetten.