Aimabel mens en bevlogen vakman Joop Waterreus overleden

 

Na een kort ziekbed is in zijn woonplaats Rijnsburg maandag 6 november jl. Joop Waterreus overleden. Hij was 81 jaar. Waterreus heeft decennialang gewerkt in de verzekeringsbranche, met name in de grootzakelijke schadeverzekeringsmarkt. Hij werkte onder meer voor T&W (Tollener & Wegener) en Sun Alliance (thans RSA) en was tot op late leeftijd nog president -commissaris bij Actua Schadeverzekering. Daarnaast heeft hij zich middels tal van bestuursfuncties voor de bedrijfstak ingezet. Zo was hij onder meer actief als voorzitter van de VNAB en was hij de eerste voorzitter van zowel de Stichting VRT (Verenigd Register Taxateurs) als de Stichting Salvage. Buiten de branche was hij onder meer bestuurder van de KNAU (Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie) en nauw betrokken bij de Marathon van Amsterdam.

In een rouwadvertentie in FD en NRC schrijven namens de VNAB voorzitter Danny van der Eijk en directeur Wim Span het volgende: “Met droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Joop Waterreus, oud voorzitter Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB). Joop was gedurende zijn gehele loopbaan betrokken bij de grootzakelijke schadeverzekeringsmarkt. In de jaren negentig was hij lange tijd bestuurder en voorzitter van de VNAB. Met zijn vakmanschap en sterke persoonlijkheid heeft hij richting gegeven aan de Nederlandse coassurantiemarkt en een verbindende rol gespeeld. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie.”

 Persoonlijke noot

Ik heb Joop Waterreus beroepsmatig sinds 1980 geregeld ontmoet. Het eerste contact dateert van het T&W-zaalvoetbaltoernooi in de Rotterdamse Energiehal, waaraan ik deelnam met een team van de vakpers. Later heb ik hem geregeld in zijn verschillende functies geïnterviewd. Als verzekeraar, als voorzitter van de VNAB, de Stichting VRT en de Stichting Salvage. Ik heb hem leren kennen als een bevlogen vakman, die stond voor zijn vak, bedrijfstak  en de zaak die hij diende. Zijn enthousiasme heeft ook mij zeker aangestoken en zelfs beïnvloed, zoals bijvoorbeeld in mijn visie op de Stichting Salvage, die ik wel eens heb omschreven als ‘het beste dat de (schade)verzekeringsbranche ooit heeft voortgebracht.

Samen met Otto Bekouw sr heeft hij mij net na mijn stap naar het zelfstandig ondernemerschap in 1995 aangesteld als extern redacteur voor de AssurantieBeursNota, thans VNAB Visie, waarvoor ik nog altijd werk. Daarvoor ben ik hem altijd dankbaar geweest. Ik durf dan ook te stellen dat zonder Joop Risk & Business er waarschijnlijk nooit was gekomen. Behalve een gedreven vakman was hij vooral een aardig, aimabel mens, die tot zelfs ver na zijn pensionering altijd vroeg hoe het met je ging. Joop, ik vond het een voorrecht om je gekend te hebben en om met je te hebben mogen werken.

Jan van Stigt Thans