AGCS ontwikkelt blockchain prototype voor captive verzekeringsmarkt

 

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) heeft met succes blockchain technologie getest voor een internationaal ‘captive’ verzekeringsprogramma, waaronder bijbehorende geldtransfers tussen verschillende landen. AGCS’ dochter Allianz Risk Transfer (ART) is de samenwerking aangegaan met EY (Ernst&Young) als blockchain consultant en digitaal agentschap Ginetta. De partijen hebben een blockchain-oplossing ontwikkeld voor een captive-programma van een langdurige internationale klantrelatie van ART. Voor dit prototype heeft ART tevens de krachten gebundeld met Citi Treasury and Trade Solutions die de betalingsprocessen verwerkte. De resultaten bewijzen dat blockchain technologie kan leiden tot een efficiëntere wijze van internationale bedrijfsmatige verzekeringstransacties.

Het Allianz captive blockchain prototype, gebouwd op het Blockchain raamwerk Hyperledger Fabric 1.0, richt zich op twee soorten verzekeringen –  beroepsaansprakelijkheid en brand – voor captive-programma’s met lokale entiteiten in Verenigde Staten, China en Zwitserland. Het vertaalt primaire processtromen in de captive verzekeringscyclus naar de uitgegeven grootboek omgeving. Het verkort de tijd van startpunt naar polis, van polis naar premie en van schade naar de afwikkeling met radicale stappen.

Mogelijk maken van geldoverdracht

 “Ons prototype laat zien dat gangbare transacties en geldtransfers tussen verzekeraars en klanten aanzienlijk kunnen worden versneld en versimpeld”, zegt Yannig Krattiger, Hoofd bij ART. “Geautomatiseerde processen vervangen de uitwisseling van duizenden e-mails en gigantische databestanden. Elk proces is transparant en kan real-time worden gevolgd. Onze klanten hebben het voordeel van toegenomen snelheid, betrouwbaarheid en controleerbaarheid.”

. “Bij blockchain ligt vaak de focus op de technologie. Echter in de praktijk is slechts 10% van het werk technologie. De andere 90% is het herzien van de onderliggende processen wat in feite draait om de mensen”, zegt Alan Cabello, Project Manager en Innovatie Manager voor AGCS Centraal en Oost-Europa.

 

Klik hier voor een kort filmpje voor een beknopte uitleg over de blockchain oplossing voor de captive verzekeringsmarkt: http://www.agcs.allianz.com/services/captive-services/blockchain-prototype