AFM waarschuwt beleggers voor overmoed nu beurzen record na record boeken

Nu de beurzen record na record boeken, liggen overmoed en angst om de boot te missen op de loer, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Met bij name jonge beleggers kan dat uitlopen op een teleurstelling, meldt het Nederlands Dagblad. De financiële toezichthouder ziet het aantal particuliere beleggers stijgen en krijgt naar eigen zeggen ‘veel signalen’ over studenten die maximaal lenen voor hun studiefinanciering bij DUO en met dat geld gaan beleggen.

“Wij hebben geen glazen bol en willen zeker geen paniek zaaien, maar we vinden het goed om te waarschuwen dat de beurs goede en slechte tijden kent”, aldus Tom Smiers, die bij de AFM verantwoordelijk is voor het toezicht op de markt voor particuliere beleggers. “Nu lijkt het soms dat de beurs niet naar beneden kan.”

Het aantal huishoudens dat belegt is vorig jaar met ruim 11% gestegen naar in totaal 1,6 miljoen, aldus Smiers. “Dat is een behoorlijke stijging.” Een van de redenen om te beginnen met beleggen is dat de spaarrekening momenteel te weinig oplevert. Tweederde van de startende beleggers zegt op zoek te zijn naar een hoger rendement en steekt er gemiddeld vijfduizend euro in. Ook corona speelt mee in de toegenomen belangstelling voor beleggen, vermoedt Smiers. De koersdalingen direct na de uitbraak van corona waren voor Nederlanders reden in te stappen. “Door corona hielden veel Nederlanders ook meer tijd en geld over.”

De hoge beurskoersen baren de AFM al langer zorgen. “De beurzen breken records, terwijl de reële economie nog moet herstellen van de economische klap door corona”, zegt Smiers. “Wij zijn daar niet helemaal gerust op.” De toezichthouder wil geen beleggingsadvies geven, maar wil consumenten wel waarschuwen voor mogelijke koersdalingen.

De AFM maakt zich met name zorgen over jonge en onervaren beleggers. Zij hebben de forse koersdalingen tijdens de financiële crisis van 2009 niet meegemaakt, aldus Smiers. ‘Zij stappen in op het moment dat de beurs alleen maar lijkt te kunnen stijgen. Dan krijg je toch een ander beeld van beleggen en maak je andere keuzes.’

De AFM constateert dat beleggen door apps op de mobiele telefoon steeds laagdrempeliger is geworden. Dat maakt beleggen makkelijker, maar dat kan beleggers volgens Smiers ook verleiden om meer te gaan handelen waardoor ze extra kosten maken, of om te beleggen in producten die niet bij hen passen. ‘Een ander risico is dat mensen ergens in beleggen omdat ze dat wordt aangeraden op basis van rooskleurige adviezen, zonder dat ze daar onderzoek naar hebben gedaan.’

De AFM benadrukt dat beleggen een goede manier kan zijn om een potje voor later op te bouwen, zeker nu de rente laag is. De toezichthouder adviseert consumenten daarbij alleen te beleggen met eigen geld dat ze voor langere tijd kunnen missen, en ervoor te zorgen dat zij het risico nemen dat bij hen past. Ook is het volgens de AFM raadzaam te beleggen in verschillende bedrijven of sectoren en over een langere periode, zodat plussen en minnen elkaar misschien kunnen opheffen. De AFM wijst er tenslotte op dat beleggingstransacties geld kosten en effect hebben op het rendement.

Bron Nederlands dagblad