AFM kreeg vorig jaar 5.227 signalen van mogelijke misstanden in financiële sector

De Autoriteit Financiële Markten (AFM)  heeft vorig jaar in totaal 5.227 signalen ontvangen over mogelijke misstanden in de financiële sector. In de eerste helft van 2019 waren dat er 2.752 en in de tweede helft 2.475. Daarnaast kwamen er bij de toezichthouder in 2019  in totaal 17.258 vragen binnen, waarvan 6.618 in de eerste helft van het jaar en  10.640 in de tweede helft.  Veel vragen van consumenten gingen over hypotheken en pensioenen; professionals vroegen veelal naar toezichtkosten, personentoetsingen en vergunningaanvragen. De AFM ontving meerdere signalen over kredietaanbieders die zonder vergunning opereren, zo blijkt uit de nieuwe Signalenmonitor, waarin de AFM elk halfjaar een toelichting geeft op ontvangen signalen en meldingen. Zo waarschuwt de toezichthouder bijvoorbeeld voor partijen die de coronacrisis benutten om mensen op te lichten en waarschuwt zij voor dubieuze beleggingsaanbiedingen.

Waarschuwen voor oplichting

Veel meldingen kwamen binnen van mensen die benaderd werden door buitenlandse beleggingsondernemingen met een Europees paspoort, meldt de AFM. Die ondernemingen mogen hun diensten aanbieden in Nederland. Dat gaat soms echter gepaard met dubieuze praktijken. Beleggers reageren bijvoorbeeld op online nepadvertenties en laten dan hun gegevens achter. Zij worden vervolgens overgehaald om te investeren zonder dat zij op de hoogte zijn van de enorme risico’s. In de praktijk blijven zij met lege handen achter.

In de Signalenmonitor waarschuwt de AFM ook voor oplichting tijdens de coronacrisis. Deze crisis kan grote gevolgen hebben voor de financiële situatie van mensen en dat is een voedingsbodem voor schadelijke praktijken is. De AFM roept mensen daarom op extra alert te zijn op schijnbaar aantrekkelijke beleggings- en leningsaanbiedingen, phishing en andere vormen van oplichting. ‘We weten dat oplichters juist in onzekere tijden toeslaan’, zegt AFM-bestuurder Jos Heuvelman. ‘Mensen zien hun inkomen wegvallen of rendementen verdampen. Dat maakt hen kwetsbaar voor financiële aanbiedingen die niet in hun belang zijn. Wij willen dan ook luid en duidelijk waarschuwen voor oplichting en roepen mensen op mogelijke misstanden vooral bij ons te melden.’