Adviseur verzuimt massaal klant te informeren over premiedaling

Financieel adviseurs overtreden massaal de Wet op het financieel toezicht (Wft) door klanten niet of onvoldoende te wijzen op tussentijdse premiedalingen van afgesloten financiële producten, zoals overlijdensrisicoverzekeringen. Dat blijkt uit een enquête van Kassa onder zowel consumenten als adviseurs.

Consumenten kunnen duizenden euro’s besparen over de resterende looptijd van hun orv door over te sluiten, blijkt uit onderzoek van Kassa. Dankzij een recente uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) maken zij bovendien kans om met terugwerkende kracht teveel betaalde premie te ontvangen. De klant die deze procedure aanspande, ontvangt 3200 euro aan teveel betaalde premie voor zijn orv terug, omdat zijn adviseur hem niet had geïnformeerd over tussentijdse premiedalingen.

Met deze uitspraak in de hand komen volgens Jeroen Wolfsen van vergelijkingssite Moneywise en advocaat financieel recht Harm Jan Tulp mogelijk vele tienduizenden mensen in aanmerking voor een teruggave van te veel betaalde premie. ,,Neem daarvoor contact op met je intermediair om de mogelijkheden te bespreken”, adviseert Tulp. ,,Pas daarna kun je naar het Kifid of de rechter”.